Верховний суд пояснив, чому відкладає справу Суркісів проти ПриватБанку — винен апеляційний суд

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Верховний суд пояснив, чому відкладає справу Суркісів проти ПриватБанку — винен апеляційний суд

Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images

Верховний суд скаржиться, що не може продовжити розгляд скарги на рішення Київського апеляційного суду. Він зобовʼязав ПриватБанк повернути $350 мільйонів депозитів і відсотків за ними компаніям, повʼязаним із родиною Суркісів.

Про це повідомляє пресслужба суду.

«Станом на 22 лютого 2021 року розгляд і вирішення касаційних скарг, поданих Кабінетом міністрів і АТ КБ «ПриватБанк», є об’єктивно неможливим у зв’язку з тривалим ненаданням судом першої інстанції матеріалів апеляційного провадження, за результатами якого Київський апеляційний суд ухвалив оскаржувану постанову від 10 червня 2020 року», — зазначається в повідомленні. Зазначається, що Верховний суд регулярно вживає заходів, щоб отримати ці матеріали.

Також в суді прокоментували звернення банку зі скаргою на двох членів науково-консультативної ради при ВС, які рекомендували закрити це провадження. Суд пояснив, що звертається до фахівців, які мають «певну спеціалізацію у питаннях, що є проблемними в межах певного судового провадження». Разом з тим там нагадали, що ця рада є дорадчим органом, а її висновки не є обовʼязковими до врахування під час ухвалення суддями рішень.

Суркіси проти ПриватБанку

Члени сімʼї Суркісів тривалий час судяться з Національним банком у звʼязку з приватизацією ПриватБанку, де брати Ігор та Григорій Суркіси тримали значні суми коштів. В НБУ переконані, що вони отримували кредити та розміщували депозити не на ринкових умовах, а завдяки особливим домовленостям із колишніми власниками ПриватБанку.

Суркіси намагаються довести, що не повʼязані з колишніми власниками банку, і скасувати процедуру bail-in. Депозити Суркісів на суму $350 мільйонів обміняли під час націоналізації на акції банку, які Нацбанк викупив за одну гривню. Але Верховний суд 15 червня остаточно визнав Суркісів особами, пов’язаними з колишніми власниками банку, і не задовольнив їхній позов про стягнення коштів.

Однак офшорні компанії, які тримали ці депозити, подали черговий позов до ПриватБанку про порядок виконання рішення суду від 2017 року — тоді Київський апеляційний адміністративний суд зобовʼязав банк повернути сімʼї Суркісів $350 мільйонів.

  • 18 лютого ПриватБанк заявив відвід судді Верховного суду Сергію Погрібному, який головує у справі про скаргу банку на рішення стягнути з нього $350 мільйонів на користь Суркісів.
  • Також банк у цій справі заявив відвід членам науково-консультативної ради Верховного суду Костянтину Гусарову і Денису Сібільову. За твердженням банку, Гусаров у цій же справі надавав висновки на замовлення позивачів, а Сібільов є його підлеглим, що може свідчити про їхню упередженість.