Біля Офісу президента у Києві та в інших містах почалися мітинги на підтримку Стерненка

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У центрі Києва біля Офісу президента розпочався мітинг на підтримку активіста Сергія Стерненка, засудженого на 7 років і 3 місяці позбавлення волі з конфіскацією половини майна.

«Бабель» веде трансляцію з місця події.

Правоохоронці перед початком акції перекрили доступ до вулиці Банкової, де і розташований ОП, та пропускають людей лише після огляду. Проте учасники акції протесту не можуть пройти на територію біля головного входу в ОП, тому люди стоять біля огородження навколо будівлі.

На момент початку акції протесту до ОП прийшли кілька сотень людей, проте їхня кількість збільшується. Вони співають гімн України та вигукують «Слава Україні!», «Україна понад усе!», «Один за всіх — і всі за одного!», «Волю Стерненку!»

Також люди вимагають пропустити їх до Офісу та кричать «Пропускай!», «Ганьба!».

Пізніше кілька десятків учасників акції протесту спробували прорватися на площу перед входом в ОП, через що сталася сутичка з бійцями Нацгвардії.

Також мітинги тривають у Харкові, Житомирі, Львові, Івано-Франківську, Рівному та низці інших міст.

У Житомирі активісти принесли до приміщення обласної держадміністрації шини, які збиралися підпалити. За даними облуправління Нацполіції, на зауваження люди не реагували, а коли правоохоронці спробували забрати шини, перешкоджали їм. У зв’язку з цим двох учасників акції поліцейські доправили до відділу.

За повідомленнями ЗМІ, на акцію прийшли «кілька десятків людей», один із яких і приніс шину.

  • Приморський суд Одеси засудив Сергія Стерненка до 7 років та трьох місяців увʼязнення з конфіскацією майна за нібито організацію викрадення у 2015 році депутата Комінтернівської райради Сергія Щербича. Потерпілий стверджував, що приїхав на зустріч зі Стерненком, який разом із соратником Русланом Демчуком заштовхали його до авто і відвезли в підвал, де катували. Від депутата, зокрема, вимагали відмовитись від мандата. Щербичу також нібито погрожували фізичною розправою.
  • Правоохоронці не повідомляли про конкретних осіб, причетних до злочину. Лише за п’ять місяців Стерненку та Демчуку вручили підозри. Їх затримали й заарештували, однак пізніше випустили з-під варти. Справу передали в суд для розгляду по суті ще в 2016 році. Потерпілий переважно не з’являвся в суд.
  • Захист Стерненка вказував на процесуальні порушення під час процесу. Зокрема, суддя цитував свідка, якого в суді не допитували. Після оголошення вироку депутати з фракції «Голос» почали збирати підписи за відставку генерального прокурора Ірини Венедіктової.
  • Після вироку Стерненку під Приморським судом в Одесі почалися протести, там запалили фаєри. Сам активіст наголосив, що це рішення продиктовано з Офісу президента, вважає себе невинним, а справу — політично вмотивованим переслідуванням. У низці міст України після оголошення вироку почалися акції протесту на підтримку активіста, також плануються мітинги за кордоном.