Прихильники Стерненка анонсували протести: акції пройдуть у 25 містах України та за кордоном

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Прихильники активіста Сергія Стерненка, якому суд дав 7 років і 3 місяці з конфіскацією половини майна, анонсували протести майже у всіх великих містах України.

У списку міст, який опублікований у Telegram-каналі активіста, станом на 15:00 17 міст. При цьому він буде оновлюватися.

У Києві акція протесту призначена на 20:00 під будівлею Офісу президента. На 18:00 акції заплановані в Харкові, Луцьку, Чернівцях та Кривому Розі. О 18:00 протест почнеться в Івано-Франківську і Кропивницькому, а о 19:00 стартує в Дніпрі, Львові, Полтаві, Тернополі, Вінниці, Ужгороді та Запоріжжі. Одночасно з Києвом акції почнуться в Одесі та Варшаві (столиця Польщі).

«7 років і 3 місяці з конфіскацією майна за сфабрикованою справою. Сфабрикованою [мером Одеси Геннадієм] Трухановим, [міністром Арсеном] Аваковим, [генпрокурором Іриною] Венедіктовою і [президентом Володимиром] Зеленським. Сьогодні вся Україна виходить на вулиці. Бо миритись з цим вироком — це допустити подальше беззаконня від влади», — заявили організатори.

Пізніше до протесту приєдналися Миколаїв (початок акції о 19:30), Суми (18:00), Житомир (18:00), Хмельницький (19:00), Мелітополь та Маріуполь (19:00), Херсон (19:00), Чернігів (19:00), Дрогобич (18:30) і Володимир-Волинський (19:00).

За кордоном акції пройдуть також в Малазі (Іспанія) і Кракові (Польща).

  • Приморський суд Одеси засудив Сергія Стерненка до 7 років та 3 місяців увʼязнення з конфіскацією майна за нібито організацію викрадення у 2015 році депутата Комінтернівської райради Сергія Щербича. Потерпілий стверджував, що приїхав на зустріч зі Стерненком, який разом із соратником Русланом Демчуком заштовхали його до авто і відвезли в підвал, де катували. Від депутата, зокрема, вимагали відмовитись від мандата. Щербичу також нібито погрожували фізичною розправою.
  • Правоохоронці спершу не повідомляли про осіб, причетних до злочину. Лише за п’ять місяців Стерненку та Демчуку вручили підозри. Їх затримали й заарештували, однак пізніше випустили з-під варти. Справу передали в суд для розгляду по суті ще в 2016 році. Потерпілий переважно не з’являвся в суд.
  • Захист Стерненка вказував на процесуальні порушення під час процесу. Зокрема, суддя цитував свідка, якого в суді не допитували. Після оголошення вироку депутати з фракції «Голос» почали збирати підписи за відставку генерального прокурора Ірини Венедіктової.
  • Після вироку Стерненку під Приморським судом в Одесі почалися протести, там запалили фаєри. Сам активіст наголосив, що це рішення продиктовано з Офісу президента, вважає себе невинним, а справу — політично вмотивованим переслідуванням. У низці міст України після оголошення вироку почалися акції протесту на підтримку активіста.