У Тбілісі грузинська опозиція почала масштабну акцію протесту. Біля парламенту встановили намет

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Грузинська опозиція і її прихильники в Тбілісі почали масштабну акцію протесту через справу проти лідера найбільшої опозиційної партії «Єдиний національний рух» (ЄНР) Никанора Мелії.

Як повідомляє «Эхо Кавказа», протестувальники перекрили в центрі міста проспект Шота Руставелі і встановили біля парламенту великий намет.

Лідери опозиції через гучномовець оголосили про початок «визвольного руху», який буде йти до переможного кінця.

Колишній президент Грузії, засновник ЄНР Міхеіл Саакашвілі назвав дії влади проти Мелії «геноцидом» і заявив, що опозиція повинна «довести справу до кінця». Він пообіцяв «довести грузинську опозицію до перемоги», щоб не віддати країну «в руки ворогові» (Росії).

На пʼятницю, 26 лютого, в Тбілісі запланована велика хода «За свободу» з вимогою звільнити Мелію з-під варти.

  • Прокуратура звинувачує Мелію, який став головою ЄНР в кінці минулого року, в «організації, керівництві та участі у груповому насильстві» під час акції протесту перед будівлею парламенту в ніч проти 21 червня 2019 року. 17 лютого суд змінив опозиціонеру запобіжний захід із застави на арешт, а перед тим парламент призупинив його депутатську недоторканність.
  • Після цього 18 лютого на той час премʼєр-міністр Георгій Гахарія подав у відставку. Він заявив про розбіжності з командою правлячої партії «Грузинська мрія» щодо виконання рішення суду стосовно Мелії.
  • 22 лютого парламент Грузії затвердив новий уряд на чолі з Іраклі Гарібашвілі, який вже вдруге став прем’єром. Він назвав Мелію «криміналом» і анонсував виконання рішення суду щодо нього.
  • 23 лютого Мелію зі штурмом затримала поліція. США, Велика Британія, НАТО, країни Балтії та інші міжнародні партнери Грузії засудили уряд за штурм офісу ЄНР і арешт лідера опозиції.