Парламент Грузії зняв депутатську недоторканність з голови партії Саакашвілі

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Парламент Грузії призупинив депутатську недоторканність голови найбільшої опозиційної партії «Єдиний національний рух» (створеної Міхеілом Саакашвілі) Ніки Мелії.

Про це повідомляє «Грузия Online».

Як зазначається, під час засідання парламенту питання підтримали 88 депутатів, проти були двоє.

У зв’язку з ухваленим рішенням прокуратура може звернутися до суду з клопотанням про застосування до Мелії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Про що йдеться?

Головна прокуратура Грузії звинуватила Мелію в «організації, керівництві та участі в груповому насильстві» під час акції протесту перед будівлею парламенту в ніч проти 21 червня 2019 року. Тбіліський міський суд призначив йому заставу в розмірі 30 тисяч ларі (майже 253 тисячі гривень) та додаткові обмежувальні заходи, проте у листопаді 2020 року Мелія публічно зняв свій електронний браслет.

У зв’язку з цим прокуратура клопотала про посилення запобіжного заходу. Суд збільшив розмір застави на 40 тисяч ларі. Термін оплати був встановлений в 50 днів і завершився 12 лютого.

Сам Мелія заявляє, що не збирається платити заставу.

  • 30 жовтня у Грузії відбулися парламентські вибори. Лідером стала провладна партія «Грузинська мрія» з результатом у понад 48%, у блоку Саакашвілі — удвічі менше. Водночас ще 30 мандатів отримали депутати в мажоритарних округах.
  • Альянс грузинських опозиційних партій, незгодних з офіційними результатами виборів, заявив про бойкот роботи парламенту. Вони відмовляються визнавати результати та планують щоденні протести аж до того моменту, коли будуть призначені перевибори. Як мітингарі, так і омбудсмен країни заявляють про численні порушення під час виборчого процесу.