Саакашвілі посварився з українським послом через свої заклики до непокори у Грузії. Довелося втручатися МЗС України

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Саакашвілі посварився з українським послом через свої заклики до непокори у Грузії. Довелося втручатися МЗС України

Гонтар Володимир / УНІАН

Міністерство закордонних справ застерегло українців від закликів до акцій непокори у Грузії.

Про це йдеться в заяві МЗС.

Так міністерство відреагувало на скандал, що розгорівся між секретарем виконкому Національної ради реформ України Міхеілом Саакашвілі та українським послом у Грузії Ігорем Долговим. Як пише «Європейська правда», 9 лютого після зустрічі у грузинському МЗС Долгов заявив, що висловлювання Саакашвілі, який після парламентських виборів у Грузії закликав до акцій непокори, ускладнюють двосторонні відносини.

У відповідь Саакашвілі назвав Долгова «корупціонером», якого чотири роки тому призначив тодішній президент Петро Порошенко «з єдиною метою — боротися проти нього», і тепер Долгов продовжує «шкодити іміджу України у Грузії та на всьому пострадянському просторі».

У відповідь на це МЗС України заявило, що заклики до акцій непокори можуть бути розцінені як втручання у внутрішні справи стратегічного партнера. «Українська держава ніколи не вдавалася та не вдаватиметься до подібних втручань і виступає категорично проти таких дій на міжнародній арені», — йдеться в заяві. Звинувачення на адресу Долгова в МЗС назвали бездоказовими.

  • 30 жовтня у Грузії відбулися парламентські вибори. Лідером стала провладна партія «Грузинська мрія» з результатом у понад 48%, у блоку Саакашвілі — удвічі менше. Водночас ще 30 мандатів отримали депутати в мажоритарних округах.
  • Альянс грузинських опозиційних партій, незгодних з офіційними результатами виборів, заявив про бойкот роботи парламенту. Вони відмовляються визнавати результати та планують щоденні протести аж до того моменту, коли будуть призначені перевибори. Як мітингарі, так й омбудсмен країни заявляють про численні порушення під час виборчого процесу.