У Грузії відбулися парламентські вибори за новою системою. За даними екзит-полу, лідирує правляча партія, у блоку Саакашвілі — вдвічі менше

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Грузії відбулися парламентські вибори за новою системою. За даними екзит-полу, лідирує правляча партія, у блоку Саакашвілі — вдвічі менше

Mikhail Japaridze \ TASS via Getty Images

31 жовтня у Грузії відбулися парламентські вибори — вперше за новою виборчою системою.

До парламенту потраплять 120 депутатів за пропорційною системою, а ще 30 — за мажоритарною. Прохідний бар’єр становить 1%, а право формувати уряд отримає партія, яка набере понад 40%.

За результатами екзит-полу, проведеними британською організацію Survation, які публікує телекомпанія «Руставі 2», лідирує правляча партія «Грузинська мрія» — у неї 52,26% голосів виборців.

На другому місці — опозиційна коаліція за участю партії експрезидента Міхеіла Саакашвілі «Єдиний національний рух — Сила в єдності». У неї вдвічі менше голосів — 25,33% виборців. На третьому місці ще одна опозиційна сила «Європейська Грузія», у якої 4,2%.

Крім цих трьох політсил, до парламенту проходять ще шість партій завдяки низькому прохідному бар’єру.

За даними інших телеканалів, результат правлячої партії коливається від 46 до 55% голосів, а головної опозиційної сили — від 23 до 28%.

Саакашвілі, коментуючи результати, заявив, що «опозиційний спектр здобув переконливу перемогу». За даними політика, його блок «Єдиний національний рух» виграє у всіх великих містах країни. «Ми повинні сформувати широку коаліцію опозиційних сил, уряд національної єдності», — наголосив він, цитує «Эхо Кавказа».