Саакашвілі погодився стати премʼєр-міністром Грузії у разі перемоги опозиції на виборах. Але не на повний термін

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Саакашвілі погодився стати премʼєр-міністром Грузії у разі перемоги опозиції на виборах. Але не на повний термін

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Глава виконкому Нацради реформ України Міхеіл Саакашвілі заявив, що погодився посісти посаду премʼєр-міністра Грузії у разі перемоги об’єднаної грузинської опозиції на парламентських виборах. Про це він повідомив у Facebook.

При цьому Саакашвілі зазначив, що згоден бути перехідним премʼєром — не на повний, а тільки на стабілізаційний період. «Поки нам не вдасться подолати глибоку економічну кризу, в якій зараз перебуває Грузія», — додав він.

Своє рішення Саакашвілі пояснив тим, що хоче допомогти грузинському народу «вийти із кризи». «Для мене долі України та Грузії нероздільні. Я не вибираю між двома країнами», — сказав він.

Саакашвілі додав, що продовжує виконувати свої функції глави виконкому Нацради реформ в Україні. «Ми готуємося до чергового засідання Нацради. […] Ми запропонуємо на засіданні комплексні реформи надрокористування, підключення до електрики, судову реформу і реформу ДАБІ. Крім того, незабаром парламент розгляне запропоновані нами раніше реформи митниці та приватизації, а також введення податку на виведений капітал», — анонсував він.

7 вересня стало відомо, що грузинська партія «Єдиний національний рух» (ЄНР) і обʼєднання опозиції «Сила в єдності» висунули кандидатуру Саакашвілі на посаду премʼєр-міністра Грузії.

Справи проти Саакашвілі у Грузії

Експрезидент Грузії покинув країну у 2013 році. Проти нього на батьківщині порушили 4 кримінальні провадження, за двома з них є вироки.

У червні 2018 року Тбіліський міський суд заочно засудив Саакашвілі до 6 років вʼязниці за перевищення службових повноважень. Суд встановив, що у 2005 році Саакашвілі на посаді президента наказав своїм підлеглим побити члена парламенту, бізнесмена Валерія Гелашвілі.

У січні 2018 року Тбіліський міський суд також визнав Саакашвілі винним у справі «про злісне перевищення повноважень» на посаді президента Грузії та присудив йому 3 роки позбавлення волі. Суд встановив, що президент у 2009 році незаконно помилував чотирьох поліцейських, які відбували тюремний термін за вбивство співробітника банку.

  • Президент Грузії Саломе Зурабішвілі підписала акт про оголошення парламентських виборів, які відбудуться 31 жовтня. Обиратимуть депутатів за новою системою.