Парламентські вибори у Грузії відбудуться 31 жовтня. Депутатів обиратимуть за новою системою

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Парламентські вибори у Грузії відбудуться 31 жовтня. Депутатів обиратимуть за новою системою

Mikhail Japaridze \ TASS via Getty Images

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі підписала акт про оголошення парламентських виборів, які відбудуться 31 жовтня. Обиратимуть депутатів за новою системою. У виборах захотів взяти участь експрезидент Грузії Міхеіл Саакашвілі, якого на батьківщині готові заарештувати.

Про це повідомляє «Грузия Online».

Президент Зурабішвілі оголосила, що вибори відбудуться в останній день жовтня, і закликала дочекатися їх у спокої та провести «демократично, мирно й прозоро».

«За сьогоднішніх умов, коли ми вже пережили пандемію COVID-19 і досить тяжкий рік, потрібно дуже спокійно підготуватися до виборів», — сказала вона.

На цих виборах 120 депутатів обиратимуть за пропорційною системою, а ще 30 — за мажоритарною. Прохідний бар’єр становитиме 1%, а право формувати уряд отримає партія, яка набере від 40%.

Це останні вибори за змішаною системою — майбутні вибори 2024 року відбудуться за суто пропорційною системою. До цього працювала змішана система, коли партійні та мажоритарні списки співвідносилися майже порівну.

Очікується, що основна боротьба точитиметься між правлячою партією «Грузинська мрія» на чолі з Бідзіною Іванішвілі та об’єднаною опозицією, що зібрала кілька партій, зокрема «Единий національний рух» Міхеіла Саакашвілі, якого хочуть висунути на посаду прем’єр-міністра, передає Интерфакс-Азербайджан.

Як повідомляє Newcaucasus, у виборах братимуть участь й умовно проросійські партії: «Альянс патріотів», «Грузинський марш» і «Демократична Грузія» на чолі з Ніно Бурджанадзе, яка була в. о. президента наприкінці 2003 — на початку 2004 року. При цьому партія Бурджанадзе йде в одному блоці з опозицією.

Справи проти Саакашвілі у Грузії

Експрезидент Грузії покинув країну у 2013 році. Проти нього на батьківщині порушили 4 кримінальні провадження, за двома з них є вироки.

У червні 2018 року Тбіліський міський суд заочно засудив Саакашвілі до 6 років вʼязниці за перевищення службових повноважень. Суд встановив, що у 2005 році Саакашвілі на посаді президента наказав своїм підлеглим побити члена парламенту, бізнесмена Валерія Гелашвілі.

У січні 2018 року Тбіліський міський суд також визнав Саакашвілі винним у справі «про злісне перевищення повноважень» на посаді президента Грузії та присудив йому 3 роки позбавлення волі. Суд встановив, що президент у 2009 році незаконно помилував чотирьох поліцейських, які відбували тюремний термін за вбивство співробітника банку.