Саакашвілі вибачився перед грузинами та заявив, що «повертається». Там вже готові його заарештувати

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Саакашвілі вибачився перед грузинами та заявив, що «повертається». Там вже готові його заарештувати

Палінчак Михайло / УНІАН

Колишній президент Грузії та український політик Міхеіл Саакашвілі вибачився перед грузинським народом та заявив, що повертається. Відео грузинською мовою він опублікував у Facebook (переклад є в описі до нього).

«Коли я чую про події в Грузії, то точно знаю, що ми можемо жити набагато краще, і кожен грузин може бути набагато заможнішим. І разом у нас це вийде. Я повертаюся!», — заявив політик.

Що саме мається на увазі під «поверненням», Саакашвілі не уточнив.

В іншому дописі Саакашвілі уточнив, що активно включився в грузинську виборчу кампанію (у жовтні в країні відбудуться національні вибори до парламенту).

Як повідомляє «Грузия Online», міністр юстиції Грузії Теа Цулукіані відреагувала на відео Саакашвілі — на кордоні на нього чекає процедура затримання.

«Ми, звичайно, вітаємо, якщо він знайде сили і прибуде до Грузії. Його, безсумнівно, на кордоні чекає процедура затримання і, звичайно ж, грузинська вʼязниця. Він перебуває в розшуку, і вироки, які винесли проти нього декілька інстанцій, набули чинності. Він може потім їх переглянути, коли буде сидіти у грузинській вʼязниці», — зазначила Цулукіані.

Водночас прибічник Саакашвілі Гіоргі Барамідзе на запитання про те, коли політик повернеться до країни відповів: «Це станеться, коли Саакашвілі знайде для цього відповідний момент».

Нагадаємо, що 7 травня президент Володимир Зеленський призначив Саакашвілі головою Виконавчого комітету Національної ради з реформ. Пізніше Саакашвілі створив недержавну структуру — Офіс простих рішень і результатів. Політик наголосив, що продовжує виконувати обовʼязки глави виконкому Нацради реформи.

Справи проти Саакашвілі у Грузії

Експрезидент Грузії покинув країну у 2013 році. Проти нього на батьківщині порушили 4 кримінальні провадження, за двома з них є вироки.

У червні 2018 року Тбіліський міський суд заочно засудив Саакашвілі до 6 років вʼязниці за перевищення службових повноважень. Суд встановив, що у 2005 році Саакашвілі на посаді президента наказав своїм підлеглим побити члена парламенту, бізнесмена Валерія Гелашвілі.

У січні 2018 року Тбіліський міський суд також визнав Саакашвілі винним у справі «про злісне перевищення повноважень» на посаді президента Грузії та присудив йому 3 роки позбавлення волі. Суд встановив, що президент у 2009 році незаконно помилував чотирьох поліцейських, які відбували тюремний термін за вбивство співробітника банку.