Опозиція в Грузії висунула Саакашвілі кандидатом у премʼєр-міністри

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Опозиція в Грузії висунула Саакашвілі кандидатом у премʼєр-міністри

Pyotr Sivkov \ Getty Images

Грузинська партія «Єдиний національний рух» (ЄНР) та обʼєднання опозиції «Сила в єдності» висунули кандидатуру глави виконкому Нацради реформ України Міхеіла Саакашвілі на пост премʼєр-міністра Грузії.

Про це пише «Грузия Онлайн».

За словами лідера ЄНР Григола Вашадзе, таке рішення ухвалили засіданні політради. «Міхеіл Саакашвілі перебуває у вигнанні. Має завершитися не тільки вигнання третього президента Грузії. Повинна бути викорінена раз і назавжди практика політичного вигнання. Міхеіл Саакашвілі має повернутися в країну», — заявив Вашадзе.

Також він анонсував спеціальну заяву Саакашвілі увечері в понеділок. За словами глави ЄНР, експрезидент Грузії оголосить про свої плани щодо повернення в країну.

Справи проти Саакашвілі у Грузії

Експрезидент Грузії покинув країну у 2013 році. Проти нього на батьківщині порушили 4 кримінальні провадження, за двома з них є вироки.

У червні 2018 року Тбіліський міський суд заочно засудив Саакашвілі до 6 років вʼязниці за перевищення службових повноважень. Суд встановив, що у 2005 році Саакашвілі на посаді президента наказав своїм підлеглим побити члена парламенту, бізнесмена Валерія Гелашвілі.

У січні 2018 року Тбіліський міський суд також визнав Саакашвілі винним у справі «про злісне перевищення повноважень» на посаді президента Грузії та присудив йому 3 роки позбавлення волі. Суд встановив, що президент у 2009 році незаконно помилував чотирьох поліцейських, які відбували тюремний термін за вбивство співробітника банку.

  • 27 серпня Саакашвілі заявив, що «коли чує про події у Грузії, знає, що кожен грузин може бути набагато заможнішим». «І разом у нас це вийде. Я повертаюся!», — заявив політик. Що саме мав на увазі під «поверненням», Саакашвілі не уточнив.
  • В іншому дописі Саакашвілі уточнив, що активно включився в грузинську виборчу кампанію. Президент Грузії Саломе Зурабішвілі підписала акт про оголошення парламентських виборів, які відбудуться 31 жовтня. Обиратимуть депутатів за новою системою.