«Вкрадені вибори». У столиці Грузії розпочався мітинг проти фальсифікації парламентських виборів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Вкрадені вибори». У столиці Грузії розпочався мітинг проти фальсифікації парламентських виборів

@HansGutbrod / Twitter

Перед будівлею парламенту Грузії у Тбілісі розпочався мітинг об’єднаної опозиції проти результатів парламентських виборів. Лідери та учасники протесту вважають вибори «вкраденими».

Про це повідомляє «Эхо Кавказа».

Протестувальники вважають, що вибори 31 жовтня були сфальсифіковані, і не бажають визнавати їхні результати. Зі свого боку Центрвиборчком Грузії заявляє, що звинувачення в підтасуванні абсурдні.

Про фальсифікації також заявляє Омбудсмен країни. Народний захисник Грузії Ніно Ломджарія зазначає, що на 8% округів було більше бюлетенів, ніж виборців. За даними ISFED, на дільницях, де є невідповідність у протоколах, голосів за опозицію в кілька разів менше, ніж за правлячу партію «Грузинська мрія», яка, за даними ЦВК, набрала 48%. Це може бути як результатом вкидів бюлетенів, так і фальсифікацією протоколів.

«Результати виборів, оголошені ISFED, не збігаються з офіційними опублікованими результатами. Такого не було щонайменше 8 років», — написала вона у Facebook.

Ломджарія звернулася до ЦВК з вимогою надати більш переконливі відповіді щодо результатів голосування. За словами омбудсмена, зафіксовані моніторами порушення можуть вплинути на результат щонайменше на 4%.

Михеїл Саакашвілі, який був готовий у разі перемоги стати премʼєр-міністром, зі свого боку заявляє, що пізно вночі протоколи ЦВК «зухвало переробили» на користь правлячої партії та її мажоритарників.

Парламентські вибори у Грузії вперше відбулися за новою виборчою системою — до парламенту потраплять 120 депутатів за пропорційною системою і 30 за мажоритарною. Прохідний бар’єр становить 1%, а право формувати уряд отримає та партія, яка набере понад 40%.