Опозиція Грузії заявляє про фальсифікацію результатів виборів та кличе людей на протест. ЦВК називає звинувачення «абсурдним»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Опозиція Грузії заявляє про фальсифікацію результатів виборів та кличе людей на протест. ЦВК називає звинувачення «абсурдним»

Sputnik Грузія

Опозиційні політсили Грузії після оголошення попередніх підсумків парламентських виборів 31 жовтня заявили про «тотальну фальсифікацію» та анонсували на 1 листопада акцію протесту у центрі Тбілісі. Про це повідомляє «Эхо Кавказа».

Один із представників опозиційної коаліції, створеної за участю партії експрезидента Міхеіла Саакашвілі,«Єдиного національного руху — Сила в єдності» Ніка Мелія наголосив, що в неділю багато представників опозиції повинні повернутися до столиці з регіонів, де вони були під час голосування.

«Це були не вибори, це була війна. І ми її не програли», — заявив Мелія.

Лідер Лейбористської партії Шалва Нателашвілі вважає, що слід призначити нові вибори, а ці результати оголосити недійсними.

Опозиція заявляє, що підсумки були сфальсифіковані на користь партії влади «Грузинська мрія», заснованої бізнесменом Бідзіною Іванішвілі, та заявляє про «масові вкидання бюлетенів» на дільницях і «фальсифікації підсумкових протоколів». ЗМІ зазначають, що Центральна виборча комісія почала публікувати попередні результати виборів через вісім годин після закриття виборчих дільниць.

Голова ЦВК Тамар Жманія назвала звинувачення опозиційних партій «абсурдними».

У ЦВК вже підрахували голоси з 68,13% дільниць. Відповідно до них, до парламенту потрапляють девʼять партій. А трійка лідерів зараз виглядає так:

  • «Грузинська мрія — Демократична Грузія» — 48,63%;
  • «Єдиний національний рух — Сила в єдності» — 26,09%;
  • «Європейська Грузія» — 3,78%.

Парламентські вибори у Грузії вперше відбулися за новою виборчою системою. Відповідно до неї, до парламенту потраплять 120 депутатів за пропорційною системою, а ще 30 — за мажоритарною. Прохідний бар’єр становить 1%, а право формувати уряд отримає та партія, яка набере понад 40%.