Парламент Грузії затвердив новий уряд на чолі з Гарібашвілі, який вже вдруге став прем’єром

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Парламент Грузії затвердив новий уряд на чолі з Гарібашвілі, який вже вдруге став прем’єром

Martin Schulz / Flickr

Парламент Грузії затвердив новий уряд країни після відставки колишнього прем’єра Георгія Гахарії. Це рішення підтримали 89 депутатів.

Про це пише «Ехо Кавказу».

Прем’єр-міністром став міністр оборони Іраклі Гарібашвілі. Він очолить грузинський уряд вже вдруге — у 2013—2015 роках Гарібашвілі вже був прем’єром.

У новому уряді Грузії змінилися лише два посадовці: міністр регіонального розвитку та інфраструктури і міністр оборони.

Гарібашвілі зазначив, що першочерговим завданням його уряду буде в найближчі 100 днів навести лад у країні та «повернути деякі деструктивні сили в конституційні рамки». Він також підкреслив, що продовжуватиме курс країни на інтеграцію з ЄС і НАТО, а тому хоче до 2024 року підготувати економіку країни для вступу в Європейський Союз.

Іраклі Гарібашвілі тривалий час працював у структурах грузинського бізнесмена Бідзіни Іванішвілі. Останній у 2012 році створив партію «Грузинська мрія», яка з того часу утримує владу у Грузії. Після перемоги «Грузинської мрії» на парламентських виборах Гарібашвілі спочатку очолив Міністерство внутрішніх справ, а потім став прем’єром.

У 2015 році він подав у відставку та на деякий час зник з політичної арени, але у 2019-му знову повернувся і став міністром оборони.

Напередодні колишній премʼєр-міністр Грузії Георгій Гахарія подав у відставку через розбіжності з командою правлячої партії «Грузинська мрія». Причиною розбіжностей стало рішення суду щодо лідера найбільшої опозиційної партії «Єдиний національний рух» (створеної Міхеілом Саакашвілі) Никанора Мелії. Напередодні суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а перед тим парламент призупинив його депутатську недоторканність.

Справа Никанора Мелії

Головна прокуратура Грузії звинуватила Мелію в «організації, керівництві та участі у груповому насильстві» під час акції протесту перед будівлею парламенту в ніч проти 21 червня 2019 року. Тбіліський міський суд призначив йому заставу в розмірі 30 тисяч ларі (майже 253 тисячі гривень) та додаткові обмежувальні заходи, проте у листопаді 2020 року Мелія публічно зняв свій електронний браслет.

Суд збільшив суму застави до 40 тисяч ларі. Термін оплати становив 50 днів і завершився 12 лютого — Мелія відмовився платити. 17 лютого суд змінив Мелії запобіжний захід на арешт.