«Ви — тварини». Правозахисники представили доповідь про тортури жінок білоруськими силовиками

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міжнародний комітет з розслідування тортур у Білорусі представив третій проміжний звіт про катування та жорстоке ставлення до жінок з боку силовиків. У ньому йдется переважно про постраждалих під час активних протестів проти режиму Олександра Лукашенка 9—13 серпня 2020 року, але звіт охоплює проміжок часу до лютого цього року.

Правозахисники опитали 143 жінок, які постраждали від дій працівників МВС і СІЗО, а також бійців ОМОНу. Частина даних була отримана з відкритих джерел.

Більшість випадків насильства припала на серпень. До жінок застосовували пряме насильство, їх принижували морально і фізично, навмисно не надавали медичну допомогу, а також тримали в екстремальних умовах. Їх не годували, не давали їм воду, забивали у тримісні камери по 9 осіб і більше, а іноді всю ніч тримали на подвірʼї спецприймальника. Сексуальне насильство відбувалося практично повсюдно — під час затримання, перевезення до місця утримання і відбування покарання.

Витяги зі звіту:

В одному випадку жінки, яких тримали в автобусах в районі проспекту Незалежності, у супроводі чоловіків-силовиків були виведені в найближчий двір, де вони сходили в туалет в кущах в їх присутності. Також відомий випадок, коли жінка була змушена помочитися прямо в автобусі на очах у чоловіків-силовиків, тому що вони не реагували на її прохання відвести її в туалет.

У Бресті жінку затримали на перетині вулиць Гоголя і Радянської. Спочатку їй бризнули газом в обличчя, вона впала, і її побили двоє співробітників ОМОНу, які були в балаклавах. Удар по голові був настільки сильний, що згодом у неї діагностували закриту черепно-мозкову травму.

Велику агресію викликали жінки, які надавали медичну допомогу протестувальникам і позначали себе або свій автотранспорт червоним хрестом. Затримуючи машини із символом червоного хреста, людей звинувачували в допомозі протестувальникам, що слугувало додатковим стимулом до агресії та принижень. З розповідей потерпілих: «Щойно вони побачили хрести на машині, у них начебто був якийсь екстаз, така наснага: “О, медики!”. Ну вони просто стали так кричати радісно: “На вихід!», «Ви — тварини, худоби, мерзоти”».

В одному РВВС співробітник ОМОНу позначив дівчину чорним маркером: запʼястя, груди і лоб, вона дуже сильно злякалася і обмочилася, тому що були погрози зґвалтуванням. З розповіді потерпілої: «Нам говорили: “Ви — с*ки, ви — тварини, ви нам кричали «ганьба», ми вас пустимо по колу”. «По колу» говорив той, який нас охороняв».

Деяких жінок били в автозаках. Додаткову агресію викликали жінки, які були громадянками інших країн. Громадянці Литовської Республіки в РУВС співробітник ОМОНу сказав: «А! Ти ж литовка. А в Литві фемінізм. Ну, значить, будеш відгрібати, як всі», і рази чотири вдарив в область плечей і голови, і так повторювалося кілька разів.

Багатьох везли в автозаках в окремих відділеннях («склянках», розрахованих на 1 особу) по 2—3 людини. Усі затримані свідчать про брак кисню — жінки задихалися, щонайменше у чотирьох опитаних сталися панічні атаки та напади клаустрофобії. Одна дівчина почала собі різати руку ключем, бо не могла витримати перебування в закритому вузькому і темному просторі без доступу кисню.

Жодної кримінальної справи за заявами про катування порушено не було.

Повністю зі звітом можна ознайомитися тут.

  • Протести в Білорусі проти Лукашенка тривають із серпня 2020 року. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі таємну «інавгурацію».
  • Проти Лукашенка та його оточення санкції ввели країни ЄС, США, Канада і Британія.
  • 18 лютого суд у Мінську виніс вирок двом журналісткам телеканалу «Белсат» Катерині Андрєєвій і Дарії Чульцовій за стрим з акції протесту. До цього 18-річну учасницю протестів засудили до двох років колонії за розпис щитів силовиків.