В ООН заявили про 450 випадків катувань протестувальників і шістьох зниклих безвісти в Білорусі

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Експерти ООН з прав людини задокументували в Білорусі 450 випадків катувань і жорстокого поводження із затриманими під час масових акцій протесту через незгоду з результатами президентських виборів.

Про це йдеться в повідомленні Управління верховного комісара ООН з прав людини від 1 вересня.

«Ми надзвичайно стурбовані сотнями заяв про катування та інше жорстоке поводження в ізоляторах тимчасового тримання. Ми також, як і раніше, стурбовані тим, що число насильницьких зникнень може збільшитися, якщо триватиме жорстка реакція на мирні протести», — наголосили експерти.

За їхніми даними, наразі щонайменше шестеро людей вважаються зниклими безвісти.

Також правозахисники зазначили, що їм відомо про насильство щодо жінок і дітей, зокрема про сексуальне насильство і зґвалтування гумовими кийками.

«Держава повинна докласти всіх зусиль, щоб запобігти, розслідувати та покарати будь-яких форми жорстокого поводження, включно з насильством щодо жінок та діями, що здійснюються державою або іншими. Свобода від катувань — одне з тих прав людини, які вважаються настільки важливими, що їх не можна обмежувати або припиняти за жодних обставин», — заявили вони та додали, що, окрім повного і неупередженого розслідування, Білорусь «повинна притягнути винних до відповідальності і забезпечити компенсацію жертвам та їхнім родинам».

Водночас експерти ООН закликали білоруську владу припинити тортури над затриманими, притягнути до відповідальності співробітників міліції, які «безкарно принижували і били демонстрантів у місцях утримання під вартою», та негайно звільнити всіх осіб, які «мирно брали участь у демонстраціях».

«Ніхто не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за мирну участь у демонстрації. Невизнання позбавлення волі представниками держави і відмова визнати факт затримання є насильницьким зникненням, навіть якщо воно є нетривалим. Так само жодні обставини — чи то внутрішня політична нестабільність, чи будь-який інший надзвичайний стан — не можуть бути використані для практики, терпимості або виправдання насильницьких зникнень. Влада Білорусі повинна негайно припинити всі порушення прав людини і покласти край цій атмосфері безкарності. Відповідно до міжнародного законодавства про права людини, заборона тортур є абсолютною», — заявили правозахисники.