Глава МЗС РФ Лавров назвав питання «Північного потоку — 2» закритим для людей, які «поважають закон»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Глава МЗС РФ Лавров назвав питання «Північного потоку — 2» закритим для людей, які «поважають закон»

Nord Stream 2 / Aксель Шмидт

Питання про будівництво газопроводу «Північний потік — 2» закрите для всіх, хто поважає закон.

Про це заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров в інтервʼю РБК, коментуючи інформацію про можливе запровадження санкцій проти компаній, які беруть участь у будівництві газопроводу.

«Коли кілька років тому поляки спробували загальмувати «Північний потік — 2», було замовлено спеціальну офіційну думку юридичної служби Єврокомісії. Вона надала документ, в якому чорним по білому було написано, що проєкт інвестиційний і був розпочатий задовго до того, як були внесені зміни в газову директиву Євросоюзу, в третій енергетичний пакет. Все, крапка, питання закрите. Для будь-якої людини, яка поважає закон», — сказав він.

За словами Лаврова, після цього Єврокомісія почала проводити свої «внутрішні квазіправові» процедури, за підсумками яких було вирішено, що проєкт газопроводу підпадає під положення директиви, попри те, що будівництво розпочалося до її ухвалення.

«Ось якої якості у нас партнер у цих нібито відносинах. Ми опинилися в становищі країни, яка абсолютно, на 100%, виконує свої договірні зобовʼязання. Нинішня ситуація переважно була створена в результаті чергового рішення того, що ми називаємо Євросоюзом — рішення, яке найпереконливішим чином показує, що це за утворення», — додав російський міністр.

  • На початку лютого в Бундестазі запропонували ввести мораторій на будівництво «Північного потоку — 2» як альтернативу санкціям США. Це начебто дозволило б підвищити довіру один до одного на перемовинах і спростувати занепокоєння, що газопровід є геополітичною зброєю.
  • Російський морський трубопровід «Північний потік — 2» готовий майже на 93%. Подальшому будівництву заважають санкції США. Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.