Бундестаг проголосував за «захисні» поправки щодо «Північного потоку — 2»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Німецький Бундестаг з другої спроби проголосував за поправки з енергетичного пакета, які дозволяють вивести російський газопровід «Північний потік — 2» з-під дії Газової директиви Євросоюзу. Таким чином німецька ділянка газопроводу може тепер вільно добудовуватися і запускатися.

Про це повідомляє «Європейська правда».

За таке рішення проголосували блок канцлера Ангели Меркель «Християнсько-демократичний союз Німеччини» та соціал-демократи. Проти — «зелені» і праві популісти «Альтернатива для Німеччини».

Німецький журналіст Юліан Репке зазначив, що праві голосували проти, оскільки думали, що поправки зупинять будівництво.

«Партія «Альтернатива для Німеччини» проголосувала проти закону, оскільки побоюється, що він може зупинити «Північний потік — 2». Не тому, що вона побоюється, що він дозволить його. Гадки не маю, як вони дійшли до такої інтерпретації», — написав він у Twitter.

  • Раніше Бундестаг провалив голосування за ці поправки. При дії Газової директиви ЄС російський «Газпром» не зможе володіти газопроводом та одночасно продавати газ. Вивід газопроводу з-під дії директиви — це порушення документу, що дозволить «Газпрому» залишитися монополістом.
  • 30 жовтня Данія дала дозвіл на будівництво російського газопроводу «Північний потік — 2» у винятковій економічній зоні країни. Данія була останньою країною, від якої росіяни чекали дозвіл. Глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв заявив, що сподівається тепер на санкції, і додав, що Україні потрібно закінчити реформу ринку газу. У Росії заявили, що їм знадобиться пʼять тижнів, щоб добудувати газопровід.
  • Раніше Комітет з міжнародних справ Сенату США підтримав санкції проти російського газопроводу. До цього погрожував санкціями президент США Дональд Трамп. Він обіцяв ввести обмежувальні заходи проти країн, які будуть сприяти будівництву газопроводу.