Комітет Сенату США підтримав санкції проти «Північного потоку — 2»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Комітет з міжнародних справ Сенату США підтримав санкції проти російського газопроводу «Північний потік — 2».

Як повідомляє Bloomberg, законопроєкт сенатора-республіканця Теда Круза і демократа Джина Шейхіна схвалили 20 членів комітету, проти виступили лише двоє.

Санкції передбачені проти компаній та осіб, які беруть участь у будівництві газопроводу. Під них також потраплять кораблі, які прокладають газопровід, та їхні компанії-судновласники. Заходи торкнуться швейцарської компанії Allseas Group SA та італійської Saipem SpA.

Проєкт закону «Про захист енергетичної безпеки Європи» також вдарить по «Турецькому потоку», який Росія має намір прокласти по дну Чорного моря до європейської частини Туреччини.

Зазначимо, що документ повинен пройти також палату представників і бути підписаним президентом Дональдом Трампом, щоб стати законом.

  • Газопровід «Північний потік — 2» прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Очікувана потужність — 55 млрд кубометрів на рік. 20 червня «Газпром» повідомив, що вже прокладено близько 1 450 км газопроводу. Дату завершення його будівництва відтермінували на другу половину 2020 року. І це за умови, якщо Данія дасть дозвіл на будівництво на південному сході від Борнхольма.
  • Наприкінці червня повідомлялося, що компанія-оператор Nord Stream 2 AG вирішила відкликати свою заявку на прокладку газопроводу «Північний потік — 2» через територіальні води Данії, оскільки за два роки країна не продемонструвала «ані найменших ознак щодо ухвалення рішення».