США представлять нові санкції проти «Північного потоку — 2». Вони торкнуться кількох компаній, повʼязаних з Росією

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Адміністрація президента США Джо Байдена 19 лютого має представити Конгресу доповідь про нові додаткові санкції проти компаній, які беруть участь у будівництві газопроводу «Північний потік — 2». Про це пише Bloomberg, посилаючись на джерела.

Санкції торкнуться «невеликої кількості» повʼязаних з Росією організацій. Але джерела видання не вказують назви компаній.

Водночас США хочуть утриматися від введення санкцій проти німецьких компаній, повʼязаних із газопроводом. За даними джерел, Байден хоче зупинити будівництво «Північного потоку – 2», але не викликати при цьому «антагонізму» в Німеччини — свого найближчого європейського союзника.

Джерела Bloomberg пояснюють, що новий держсекретар США Ентоні Блінкен не підтримує точкові санкції проти конкретних компаній та окремих осіб. На його думку, важливіше знайти дипломатичне рішення й усунути розбіжності, викликані підходом попереднього президента США Дональда Трампа до зовнішньої політики.

Зазначимо, The Wall Street Journal написала про початок перемовин адміністрації Байдена з Німеччиною про майбутнє газопроводу. Видання вказувало, що Штати можуть відмовитися від санкцій через Німеччину.

  • На початку лютого в Бундестазі запропонували ввести мораторій на будівництво «Північного потоку — 2» як альтернативу санкціям США. Це начебто дозволило б підвищити довіру один до одного на перемовинах і спростувати занепокоєння, що газопровід є геополітичною зброєю.
  • Російський морський трубопровід «Північний потік — 2» готовий майже на 93%. Подальшому будівництву заважають санкції США. Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.