НАБУ: Розвʼязати ситуацію із примусовим приводом голови ОАСК Вовка може тільки генпрокурор

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
НАБУ: Розвʼязати ситуацію із примусовим приводом голови ОАСК Вовка може тільки генпрокурор

Юлія Вебер / «Бабель»

Національне антикорупційне бюро заявляє, що розвʼязати ситуацію із примусовим приводом голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка до Вищого антикорупційного суду може лише генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

У Бюро нагадали, що детективи двічі, 8 та 16 лютого, прибували до ОАСК для примусового приводу Вовка. «Виконати ухвалу не вдалося: вона не надає права затримувати підозрюваного або проникати до його житла чи іншого володіння, а голова і судді ОАСК вжили всіх заходів для того, щоб детективи не могли потрапити до приміщення суду», — зазначається в повідомленні.

Крім того, що детективам НАБУ в ОАСК постійно повідомляють про відсутність Вовка на робочому місці через його перебування у відпустці, там також змінили пропускний режим. З листопада минулого року потрапити на другий поверх, де розташоване робоче місце Вовка, стороннім особам можна лише за дозволом, який надає один фігурантів справи ОАСК.

«Вирішити цю ситуацію може лише генеральний прокурор, чия бездіяльність впродовж пів року позбавляє слідство можливості використати передбачені законодавством процедури для досягнення завдань кримінального провадження», — пояснюють в НАБУ.

Починаючи з липня 2020 року детективи НАБУ тричі просили генпрокурора надати дозвіл на затримання Вовка. Однак Офіс генпрокурора досі цього не зробив.

«Голова та судді ОАСК грубо порушують законні вимоги слідства і суду, прикриваючись пунктами КПК України щодо гарантій суддівської недоторканності, а також суперечливою позицією Вищої ради правосуддя, яка не може мати преюдиційного значення і спростовується рішеннями ВАКС», — скаржаться в НАБУ.

  • Улітку 2020 року НАБУ опублікувало записи розмов, які детективи зробили в кабінетах суддів Окружного адмінсуду. У НАБУ кажуть, що загалом у них близько тисячі годин розмов про тиск на суддів і на інші держоргани. Вовка та ще шістьох суддів підозрюють у спробі захоплення влади, створенні злочинної організації та втручанні в роботу державного діяча. Вовк визнає, що на записах його голос, але говорить, що слова вирвали з контексту і що все це — помста НАБУ.
  • 1 вересня Вища рада правосуддя одноголосно залишила на посаді Павла Вовка. У ВРП пояснили, що ухвалили таке рішення, оскільки «немає доказів» про вручення підозри Вовку належним чином — отже, він не набув статусу підозрюваного.
  • 16 лютого детективи НАБУ вдруге не змогли примусово доставити Павла Вовка до Вищого антикорупційного суду.