Ердоган розкритикував США та вимагає визначитися, на чиєму вони боці — Туреччини чи курдів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Ердоган розкритикував США та вимагає визначитися, на чиєму вони боці — Туреччини чи курдів

Julien Mattia / NurPhoto via Getty Images

Туреччина вимагає від США та інших країн визначитися, кого вони підтримують — їх або курдських бойовиків, проти яких країна бореться з 1980-х. Під час останньої військової операції проти Робітничої партії Курдистану на півночі Іраку Туреччина втратила трьох військових і стверджує, що бойовики стратили 13 її громадян.

Як повідомляє Reuters, 10 лютого Туреччина розпочала операцію проти курдських сил на півночі Іраку, формально — щоб посилити кордон і визволити полонених. Під час зіткнень курди втратили 48 бойовиків і вбили трьох турецьких військових. Також Туреччина стверджує, що курди стратили 13 її громадян, яких викрали й утримували в полоні в різні роки починаючи з 2015-го.

Робітнича партія Курдистану стверджує, що не мала наміру вбивати полонених — вони дістали поранень і загинули внаслідок атаки турецьких сил. Наразі відомо, що шестеро з них були солдатами, двоє — поліцейськими, один — розвідником. Тіла вбитих знайшли в одній з печер після завершення бойових дій.

Останні два роки Туреччина бореться з бойовиками, чиї сили зосереджені в горах Кандиль на півночі Іраку, неподалік від кордону з Іраном.

Курди — народ, що проживає на територіях Туреччини, Сирії та Іраку. У Туреччині діє Робітнича партія Курдистану, що виступає за об’єднання курдських земель. США та Євросоюз визнали її терористичною організацією. З нею пов’язані «Демократичні сили Сирії», де головують курдські бойові формування, що останніми роками протистояли одночасно режиму Башара Асада і бойовикам «Ісламської держави».

Курдські сили в Сирії підтримують США — в операціях проти «Ісламської держави» американські військові діяли разом із «Демократичними силами Сирії». Також військові США та ДСС проводили спільні навчання в контрольованому курдами сирійському регіоні Рожава.

Наразі президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звинувачує США в підтримці курдських повстанців Сирії, оскільки вони пов’язані з Робітничою партією Курдистану, чиї бойовики, за його словами, стратили 13 турецьких силовиків. Вашингтон засудив страту, але Ердоган назвав заяву Держдепу США «жартом», повідомляє Reuters.

«Тепер є заява, зроблена США. Це жарт. Чому ви не виступили проти РПК, YPG? Ви чітко їх підтримуєте та стоїте за ними», — заявив турецький президент.

Бійці YPG в сирійській Рожаві

Kurdishstruggle / Flickr

З моменту обрання президентом США Джо Байдена Анкара намагається покращити зв’язки з Вашингтоном. Однак турецьку сторону обурює підтримка YPG — вона розглядає ці загони як складову Робітничої партії Курдистану, в боях з якою з 1984 загинули близько 40 тисяч людей.

«Якщо ми з вами разом у НАТО, якщо ми хочемо продовжувати наш союз, тоді ви маєте бути з нами щирими. Ви повинні стояти з нами, а не з терористами», — зазначив Ердоган.

Він також додав, що ніхто не має права засуджувати військову операцію на півночі Іраку після того, як курдські бойовики стратили громадян Туреччини, а країни світу мають визначитися, на чиєму вони боці.