Вночі: Туреччина завершила підготовку до операції в Сирії та вдарила по курдах, а США можуть вийти з Договору про відкрите небо

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Туреччина завершила підготовку до військової операції в Сирії та атакувала курдів

Туреччина повідомила про завершення підготовки до можливої військової операції на північному сході Сирії. Як повідомляє Reuters, Міноборони країни заявило про підготовку до створення безпечної зони для «стабільності та миру» в регіоні.

Як повідомляє Al Sura, вже в ніч на 8 жовтня турецька авіація завдала удару по базі курдів з опозиційних Демократичних сил Сирії в сирійській провінції Хасеке.

Турецькі беспілотники атакували позиції Сирійських демократичних сил курдської міліції, яка воювала проти ісламістів за підтримки США, а також штаб курдів і позиції «Жіночої дивізії» курдів.

Турецькі війська входять у Сирію через контрольно-пропускний пункт Джараблус, рухаючись в бік Манбіджа.

Атаки сталися відразу після заяви президента США Дональда Трампа про виведення американських військ з цього району і припинення підтримки курдів.

США можуть вийти з Договору про відкрите небо

Голова комітету палати представників з міжнародних справ Еліот Енгель заявив про можливі плани США вийти з Договору про відкрите небо.

Про це йдеться в листі раднику президента з нацбезпеки Роберту ОʼБраєну, яке було опубліковано на сайті комітету.

«Я глибоко стурбований повідомленнями про те, що адміністрація Трампа розглядає вихід з Договору про відкрите небо, та рішуче закликаю вас утриматися від цього необачного рішення», — написав Енгель і додав, що вихід США принесе користь тільки Росії та підірве довіру американських союзників.

США ввели санкції проти 28 організацій Китаю через порушення прав уйгурів

Міністерство торгівлі США ввело санкції проти 28 китайських організацій за порушення прав мусульманської меншини в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі (СУАР). Про це йдеться на сайті Федерального реєстру США.

«Ці організації причетні до порушення прав людини, високотехнологічного нагляду та масових затримань, які здійснює Китай щодо уйгурів, казахів та інших представників мусульманської меншини в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі», — йдеться в документі.

Обмеження для компаній повʼязані з експортом і реекспортом продукції. Вони також передбачають можливість відмови ліцензувати поставки.

На кордоні з Кримом спецслужби Росії затримали та допитали кримськотатарського правозахисника

Увечері 7 жовтня російські прикордонники і співробітники ФСБ затримали кримськотатарського правозахисника Абдурешіта Джеппарова в пункті пропуску на адмінкордоні окупованого Криму між Армянськом і Каланчаком.

Як повідомив глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, правозахисника допитували понад годину.

Адвокат Маммет Мабметов у коментарі виданню «Крим.Реалії» повідомив, що Джеппарова затримали без пояснення причин. Пізніше він написав, що правозахисника відпустили.