На сході Туреччини почалася антитерористична операція

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
На сході Туреччини почалася антитерористична операція

Міністерство внутрішніх справ Туреччини

На сході Туреччини розпочалася антитерористична операція під назвою «Блискавка-3 Гора Арарат». Вона проходить у трьох турецьких провінціях: Агри, Игдир і Карс на сході країни.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства внутрішніх справ Туреччини.

«Щоб повністю виключити сепаратистську терористичну організацію [йдеться про Робітничу партію Курдистану] з порядку денного країни та нейтралізувати терористів у регіоні, у провінціях Агри, Игдир і Карс почалася операція «Блискавка-3 Гора Арарат», — пишуть на сайті відомства.

Уточнюють, що в операції беруть участь 1 170 бійців (86 оперативних груп) зі складу спецпідрозділів жандармерії та поліції.

  • У червні 2020 року Збройні сили Туреччини почали військову операцію «Кіготь тигра» на півночі Іраку. Мета операції — нейтралізувати сили РПК, яку турецька сторона вважає терористичною організацією.
  • У жовтні 2019 Туреччина вже проводила операцію проти курдів, але на півночі Сирії. Вона називалася «Джерело світу» і завершилася за тиждень — після переговорів зі США.
  • Конфлікт Туреччини і курдів має давню історію. Курди живуть на території пʼяти країн (Туреччина, Ірак, Іран, Сирія, Вірменія) і борються за створення самобутньої держави. У Туреччині курди почали піддаватися активному переслідуванню після створення в 1978 році Робочої партії Курдистану, представники якої влаштовували в Туреччині теракти.