У Туреччині провели антитерористичні рейди: затримали 267 підозрюваних у підготовці терактів на Новий рік

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Туреччині протягом 20—31 грудня 2020 року під час антитерористичних рейдів силовики затримали 267 підозрюваних у звʼязках із терористичними організаціями.

Про це повідомили у пресслужбі МВС країни.

За даними МВС, серед затриманих 106 громадян Туреччини та 161 іноземець.

Як зазначають, рейди проводили у 33 провінціях країни, поліція підозрює затриманих у плануванні серії терактів на Новий рік.

Окремо у міністерстві розповіли, що 69 іноземців підозрюють в участі у бойових діях у «зонах конфліктів».

Під час обшуків правоохоронці вилучили три гвинтівки, три пістолети, 776 патронів, приблизно 2 кг нітрату амонію (речовина, що використовують для виробництва вибухівки), а також велику кількість цифрових матеріалів та організаційних документів.

  • У червні 2020 року Збройні сили Туреччини почали військову операцію «Кіготь тигра» на півночі Іраку. Мета операції — нейтралізувати сили Робітничої партії Курдистану, яку турецька сторона вважає терористичною організацією.
  • У жовтні 2019-го Туреччина вже проводила операцію проти курдів, але на півночі Сирії. Вона називалася «Джерело світу» і завершилася за тиждень — після переговорів зі США.
  • Конфлікт Туреччини і курдів має давню історію. Курди живуть на території пʼяти країн (Туреччина, Ірак, Іран, Сирія, Вірменія) і борються за створення самобутньої держави. У Туреччині курди почали піддаватися активному переслідуванню після створення в 1978 році Робочої партії Курдистану, представники якої влаштовували в Туреччині теракти.