Зеленський лідирує, але Порошенко доганяє. КМІС показав новий президентський рейтинг і відразу пояснив результати

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Зеленський лідирує, але Порошенко доганяє. КМІС показав новий президентський рейтинг і відразу пояснив результати

Андрій Горб / «Бабель»

Чинний глава держави Володимир Зеленський продовжує лідирувати у президентському рейтингу. Але його доганяє лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко, у якого, порівнюючи з попередніми результатами, дещо зріс рейтинг.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного 5—7 лютого.

КМІС зазначає, що проводив власне регулярне всеукраїнське опитування громадської думки. Але «один з клієнтів» замовив в інституту включити до опитування запитання про президентські рейтинги в першому турі.

Володимир Зеленський у цьому рейтингу посідає перше місце. За нього б проголосували 16,2% виборців серед усіх респондентів і 22,7% серед тих, хто визначився з вибором.

На другому місці — Петро Порошенко, у якого 13,1% серед усіх респондентів і 18,3% серед тих, хто визначився. Третє місце — у лідерки «Батьківщини» Юлії Тимошенко з показниками 10,3 і 14,5% відповідно.

Далі йдуть Юрій Бойко (відповідно 8,1 і 11,4%), Ігор Смешко (5,9 і 8,2%), Віктор Медведчук (3,7 і 5,1%) і Володимир Гройсман (3,2 і 4,5%). Інші кандидати, за результатами опитування, мають меншу підтримку.

У КМІС також пояснили результати опитування. Там наголосили на методі проведення, який може певною мірою впливати на результати. Це опитування проводили методом телефонних інтерв’ю. У КМІС зазначають, що респонденти, які беруть участь у телефонних опитуваннях, — більш освічені та заможні, ніж респонденти face-to-face опитувань. Через це, додають у КМІС, рейтинги в дослідженнях, що проведені різними методами, «трохи відрізняються».

«Наприклад, у телефонних опитуваннях підтримка Порошенка дещо вища, ніж у face-to-face опитуванні, але які дані більш точні — невідомо, бо не було перепису і невідомий розподіл населення за освітою», — зазначили у КМІС.

Крім того, істотний вплив має список кандидатів, оскільки кожен список моделює унікальну ситуацію для респондента. У КМІС додають, що пряме порівняння з результатами інших досліджень можливе лише за умови принципового збігу списків кандидатів.

Зазначимо, у попередньому опитуванні КМІС (проводили з 27 січня по 1 лютого) Зеленського були готові підтримати 22,1% серед респондентів, які визначилися зі своїм вибором. А друге і третє місця між собою ділили Порошенко з 13,7% та Бойко, у якого, за даними опитування, було 13,5%.

Раніше у фракції «Слуга народу» депутатам пояснювали, як коментувати соцопитування від КМІС, згідно з якими рейтинги партії та Зеленського стрімко падають. Там радили вказувати на значну розбіжність у результатах, що може вказувати на маніпулятивний характер опитувань.