Опитування: Зеленський утримав підтримку третини виборців, а на виборах до Ради перемогла б ОПзЖ

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Опитування: Зеленський утримав підтримку третини виборців, а на виборах до Ради перемогла б ОПзЖ

President Of Ukraine / Flickr

Якби найближчої неділі відбувалися вибори президента України, найбільшу підтримку громадян отримав би Володимир Зеленський, проте явка становила б лише 53,3%.

Про це свідчать результати соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), яке провели з 17 до 23 грудня 2020 року.

Так, респондентам показували два можливі списки кандидатів на посаду президента: в одному з них були відсутні Віктор Медведчук та Дмитро Разумков, але присутній Ігор Смешко. Попри це Зеленський отримав майже однакову кількість голосів — 27% та 27,7% відповідно.

Водночас в обох списках друге місце посів Юрій Бойко — 14,7% та 20,8% відповідно, а на третьому опинився Петро Порошенко — 13,7% та 14,2% відповідно.

Окрім цього, українців опитали щодо можливої участі у виборах до Верховної Ради, якби вони відбулися найближчої неділі — готові йти на дільниці 52,9% респондентів.

Найбільшу підтримку отримала «Опозиційна платформа — За життя» (23,1%), трохи менше — «Слуга народу» (20,9%). На третьому місці — «Європейська солідарність» (14,1%) і четверте місце посідає «Батьківщина» (9,8%). Балансують на межі проходження Радикальна партія Олега Ляшка (6,1%), «Українська стратегія Гройсмана» (5,2%) та «Сила і честь» (4,4%). Інші партії мають нижчу підтримку.

Опитування проводили методом особистого інтерв’ю з використанням планшетів (САРІ) серед 1 200 респондентів, що мешкають у 85 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим) за 3-ступеневою стохастичною вибіркою, віком від 18 років. У Луганській і Донецькій областях — лише на підконтрольній українській владі території. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,9%.