«КМІС упереджений та маніпулює даними». «Слугам» пояснили, як коментувати «негативні» соцопитування

Автори:
Костя Андрейковець, Марія Жартовська
Дата:

Депутати від «Слуги народу» отримали тези про те, як коментувати соцопитування від Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), згідно з якими рейтинги партії та президента Володимира Зеленського стрімко падають.

Згідно із документом, який опинився в розпорядженні «Бабеля», нардепам радять вказувати на значну розбіжність у результатах, що може вказувати на маніпулятивний характер опитувань.

Ідеться про два останні соцопитування, згідно із якими СН і Зеленський за короткий проміжок часу (тиждень) втрачають до 7% підтримки, а «Опозиційна платформа — За життя» з Віктором Медведчуком та Юрієм Бойком набирають популярність. У КМІС пояснюють такі результати тим, що останні два опитування проводилися різними методами — особисті інтервʼю і телефонні інтервʼю. У той же час анонімні Telegram-канали звинувачують КМІС у замовний роботі на ОПзЖ, оскільки інститут не розголошує замовників.

«Опитування громадської думки все частіше використовуються для маніпулювання громадською думкою», — сказано в документі для «слуг». КМІС у ньому звинувачують в упередженості. «Якщо цей другий рейтинг КМІСу знадобився саме сьогодні [був опублікований 2 лютого], щоб показати зростання рейтингу ОПзЖ, якій КМІС надає перше місце в рейтингах, то фактично ця соціологічна фірма розписується у своїй упередженості. Не можуть партії скакати з місця на місце у рейтингу протягом короткого періоду часу», — зазначено в документі.

Депутатам радять акцентувати увагу на тому, що в усіх рейтингах Зеленський все одно на першому місці, а «Слуга народу» залишається тією політсилою, яка «об’єднує інтереси всіх українців з усіх міст і областей та яка не є суто регіональною силою для заходу, сходу або півдня країни, — отже, може забезпечити єдність держави».