РНБО: Українців атакують хакери, використовуючи тему вакцинації від коронавірусу

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Videvo

В Україні зросла кількість фішингових атак із використанням теми вакцинації від коронавірусу.

Про це повідомили у пресслужбі Ради національної безпеки і оборони України (РНБО).

«Наприкінці січня Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) при РНБО виявив фішингову кібератаку, спрямовану на українських користувачів мережі Інтернет, основною темою якої був початок вакцинації від COVID-19 в Україні», — йдеться у повідомленні.

За даними фахівців, під час атаки на популярній хостинговій платформі було створено фейкову вебсторінку, що імітувала сайт Міністерства охорони здоров’я України. Зловмисники зареєстрували кілька доменів, які нагадували офіційний домен МОЗ — moz.gov.ua.

«На цій фейковій сторінці було розміщено інформацію щодо початку з 25 січня обов’язкової вакцинації від COVID-19 із пропозицією завантажити файл (документ Word) із подробицями. У цей документ було вбудовано шкідливий код (макрос), який при відкритті файлу приховано від користувача завантажує та виконує інший шкідливий скрипт», — розповіли у центрі.

Також фахівці пояснили, що в такий спосіб зловмисники отримували повний доступ до комп’ютера людини та могли віддалено ним управляти.

Наразі НКЦК спільно з CSIRT-NBU та CERT-UA проаналізував усі етапи розвитку атаки та заблокував фішингові домени.

Окрім цього, в центрі кібербезпеки зазначили, що після початку пандемії коронавірусу у світі фахівці щодня реєстрували понад 18 мільйонів фішингових повідомлень, пов’язаних із темою COVID-19.

«Від середини 2020 року їхня кількість поступово зменшувалась, а фішингові атаки стали більш направленими, їхня тематика змінювалася — від доступності масок і тестів до розробки вакцин», — додали у центрі.