Компанія Moderna почала третю фазу випробувань вакцини від коронавірусу з майже 30 тисячами учасників

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Компанія Moderna почала третю фазу випробувань вакцини від коронавірусу з майже 30 тисячами учасників

Thana Prasongsin / Getty Images

У понеділок в США стартує третя фаза випробувань вакцини від коронавірусу, яку розробляє компанія Moderna.

Про це повідомляє CNN.

У компанії повідомляли, випробування планується провести майже на 100 дослідних майданчиках США. Перша доза вакцини була введена учаснику дослідження на ділянці в Савані, штат Джорджія.

Очікується, що у дослідженні візьмуть участь близько 30 тисяч дорослих добровольців. Безпеку та ефективність вакцини оцінять після введення двох доз. Добровольці отримають або дві інʼєкції вакцини по 100 мкг, або плацебо з інтервалом приблизно у 28 днів. Дослідники й учасники не будуть знати, хто саме отримав вакцину.

Результати першого етапу випробувань цієї вакцини показали, що вона викликала імунні реакції у всіх 45 піддослідних і в цілому безпечна. У неї виявили слабкі побічні ефекти, як-от утома, озноб, головний біль, мʼязові болі, біль у місці інʼєкції.

  • Раніше повідомлялося, що тільки дві з 17 потенційних вакцин від коронавірусу пройшли випробування, а дієвий препарат зʼявиться не раніше 2021 року.
  • В кінці червня ВООЗ повідомляла, що на вакцину і препарати від коронавірусу знадобиться понад $30 мільярдів. Раніше про тестування вакцини на людях повідомили Китай, Японія та Індія.
  • Московський державний медичний університет імені Сеченова також заявив про успішне завершення досліджень вакцини проти коронавірусу.