На Україну насуваються морози до -30 °С. Тепла не буде ані в березні, ані у квітні

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
На Україну насуваються морози до -30 °С. Тепла не буде ані в березні, ані у квітні

Tim Tiedemann / Unsplash

На Україну насуваються сильні морози і хуртовини — з ночі понеділка 15 лютого й протягом трьох днів (до 18 лютого) температура повітря може падати до -25...-30 °С. Менші морози очікують лише на Одещину та Закарпаття.

Про це директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда та народний синоптик Леонід Горбаль розповіли «Радіо Свобода».

У лютому очікується ще два підходи циклонів, але вони вже будуть не такими сніжними. Пізніше можливий сніг із дощем.

«Доброго тепла не буде ні у квітні, ні в березні. Морозів не буде, але буде холодно — +5...+7 °С, і багато опадів», — зазначив Горбаль і додав, що справжнє тепло прийде лише у травні.

«З огляду на статистику, у середині лютого середньодобова температура мала би бути близькою до -3 °С, тому нинішні температурні показники є в певному сенсі аномальними. Також вже зараз зрозуміло, що і лютий загалом виявиться холоднішим за норму, але це, скоріше, збій у загальній тенденції», — додав співробітник Національного природного парку «Голосіївський» Олександр Соколенко.

Кульбіда розповів, що середня температура літнього періоду зросла майже на 2 градуси — відтак скоротилася тривалість зимового періоду і зменшилася кількість днів із низькими температурами, а кількість літніх днів з високими температурами, навпаки, зросла у 2—3 рази.