У справі Семочка проти Bihus.Info засудили випадкову ріелторку і заарештували її рахунки. Помилку не побачив жодний з суддів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У справі Семочка проти Bihus.Info засудили випадкову ріелторку і заарештували її рахунки. Помилку не побачив жодний з суддів

Колишній перший заступник глави Служби зовнішнього розвідки Сергій Семочко та його адвокати вписали в позов проти журналістів Bihus.Info сторонню людину — ріелторку Валерію Куценко. За рік жоден із суддів, які слухали справу, цього не помітив. У підсумку за рішенням суду заарештували рахунки Куценко, повідомляє Bihus.Info.

У 2018 році журналісти Bihus.Info опублікували розслідування про Семочка. У ньому представники фармбізнесу розповідали, як СБУ тиснула на імпортерів ліків, вимагала відкати з тендерів, втручалася в держзакупівлі та як після такого втручання з боку відомства Семочка виявили нестачу препаратів для діалізу, котру деякі пацієнти не пережили. Також журналісти розповіли про елітну нерухомість, оформлену на дружину Семочка та її дочку, і про «злиті» в мережу російські паспорти.

Після виходу розслідування в ефір Семочко подав до суду з вимогою спростувати оприлюднену інформацію.

Спершу, розповідають журналісти, позов потрапив до судді Олександри Колдіної, але вже за пів року Семочко подав паралельний позов, який у підсумку дозволив змінити суддю — ним став Микола Шкірай.

Bihus.Info зазначає, що закон забороняє подавати однакові позови щодо одних і тих самих обставин і людей. Єдине, чим відрізнявся другий варіант, — туди додали ще одного відповідача, автора замітки про розслідування на новинному сайті.

Новину писала Валерія Куценко, однак у позов вписали її тезку — київську ріелторку. За весь час, що справа слухалася в суді, вона жодного разу не з’явилася на засідання, бо навіть не знала, що в неї є якийсь суд. Повістки надсилали за її старою адресою, за якою вона вже не жила.

Улітку суддя Шкірай звільнився, а справу передали судді Юрію Мазуру. Той не став слухати її спочатку, а одразу задовольнив позов Семочка. А разом з тим — зобов’язав ріелторку Куценко спростувати новину, яку вона не писала, у виданні, де вона не працює.

Після цього Мазур одразу видав виконавчий лист — це дало можливість Семочку через приватного виконавця заблокувати рахунки всім відповідачам, зокрема й Куценко. Лише після цього вона взагалі дізналася, що програла якийсь суд.

Зараз ця справа розглядається в апеляції. На цьому етапі в суді вперше з’ясували особу Куценко, і представник Семочка Катерина Смирнова заявила, що позивач відкликає свої позовні вимоги до Куценко. Окрім того, з її рахунків зняли арешт. Але адвокат Куценко зазначив, що цього мало: Куценко — підприємець, її репутація постраждала, і цю репутацію не можна відновити просто відкликавши вимогу, бажано офіційно закріпити, що суд притягнув її як відповідача помилково.