Семочко «відмовився» від родини з російським громадянством та виграв суд проти Bihus.Info. Рахунки журналістів арештовані

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Семочко «відмовився» від родини з російським громадянством та виграв суд проти Bihus.Info. Рахунки журналістів арештовані

Суд задовольнив позов колишнього першого заступника глави Служби зовнішнього розвідки Сергія Семочка проти журналістів Bihus.Info та зобов’язав їх спростувати інформацію про російське громадянство та майно його родичів. Про це повідомляє видання, посилаючись на рішення суду.

Розслідування про Семочка вийшло в ефірі програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» у 2018 році, коли він був на посаді замглави СЗР. Журналісти тоді повідомили, що у родичів Семочка — його дружини, пасинка, падчерки та зятя — є російські паспорти, видані на території анексованого Криму, а також кілька елітних обʼєктів нерухомості у Козині під Києвом.

Справу у суді розглядали близько року. Журналісти розповідають, що спочатку під час засідань допитували свідків, робили огляд держреєстрів, але вже влітку суддя звільнився та передав справу іншому судді — Юрію Мазуру. За словами журналістів, він ухвалив рішення за одне засідання, задовольнивши вимоги Семочка: визнав недостовірною та зобов’язав спростувати низку цитат у сюжеті.

Семочко у суді заявив, що не вважає всіх осіб, про яких йшлося у розслідуванні, своїми родичами, а класифікує людей як родичів тільки в юридичному значені. Тому суд спростував усі дані щодо них. При цьому, зазначають журналісти, суд також спростував інформацію і про дружину — хоча її Семочко членом родини визнав.

Суддя оголосив рішення 10 вересня, але його повний текст тривалий час не публікував. Журналісти його отримали лише 16 жовтня, після чого у відведені законом строки, 30 днів, подали апеляцію. Але на той момент суддя вже видав виконавчий лист на примусове виконання рішення суду — спростувати і виплатити Семочку судові витрати. На основі листа суду приватний виконавець, також не чекаючи апеляції, арештував рахунки каналу, ведучого програми Дениса Бігуса та журналістки Лесі Іванової.