Reuters: Імпортер китайських вакцин від коронавірусу Sinovac просить відкласти поставки до України на квітень

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Reuters: Імпортер китайських вакцин від коронавірусу Sinovac просить відкласти поставки до України на квітень

Jernej Furman / Flickr

Перші поставки вакцини від коронавірусу китайської компанії Sinovac можуть відкласти до квітня, оскільки імпортер — українська компанія «Лекхім» — не встигає отримати дозвіл на вивіз препаратів з Китаю, а також планує відредагувати розрахунок ефективності препарату. Отже, темпи вакцинації в Україні, ймовірно, сповільняться.

Про можливу затримку поставок вакцин на місяць стало відомо з листа «Лекхіму» до урядової компанії «Медичні закупівлі України», повідомляє Reuters.

У листі від 3 лютого «Лекхім» просить дозволу відтермінувати поставки і посилається,зокрема, на те, що Верховна Рада надто пізно ухвалила спецзакон про реєстрацію вакцин.

Українська компанія, що має поставити близько 1,9 мільйона доз у березні, також зазначила, що хоче змінити розрахунок ефективності щеплень вакциною Sinovac, що заявлена на рівні 70%.

Ефективність вакцини Sinovac варіюється між країнами, що проводили дослідження. За результатами масштабного тестування у Бразилії ефективність проти коронавірусу становила трохи більше ніж 50%, а менш масштабне дослідження в Туреччині продемонструвало понад 90%.

Через такі відмінності перед українським урядом постало запитання, чи варто робити замовлення в Sinovac. Згідно з контрактом на поставку, укладеним між урядом і «Лекхімом», вакцина має бути ефективною щонайменше на 70%.

Пропозиція імпортера полягає в тому, щоб відредагувати контракт — у новій версії вакцина має бути ефективною щонайменше на 70% проти помірних симптомів захворювання. Нова редакція також вилучить посилання на дані про ефективність, підтверджені виробником.

Джерела Reuters у Міністерстві охорони здоров’я підтвердили, що «Лекхім» хоче відтермінувати розклад поставок і змінити розрахунок ефективності, тому можуть «виникнути проблеми».

Наразі ані «Лекхім», ані Sinovac чи Міністерство закордонних справ Китаю не дає коментарів. «Медичні закупівлі України» підтвердили, що отримали листа з проханням відтермінувати поставки та змінити розрахунок ефективності. Міністерство охорони здоров’я України не коментує ситуацію.

В Україні наступного тижня починається вакцинація від коронавірусу, однак держава ще не зареєструвала жоден з препаратів.