НАЗК склало два адмінпротоколи на голову КСУ Тупицького

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
НАЗК склало два адмінпротоколи на голову КСУ Тупицького

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Національне агентство з питань запобігання корупції склало два адміністративні протоколи на голову Конституційного суду Олександра Тупицького.

Про це пише пресслужба НАЗК.

«Ще 1 жовтня 2020 року — майже за місяць до ухвалення відомого рішення КСУ — НАЗК направило Олександру Тупицькому запит із проханням пояснити, чому він не вказав у декларації свою ділянку в Криму, отриману ним за законодавством держави-окупанта. За таке порушення НАЗК мало вручити судді адмінпротокол», — зазначають там.

Однак 27 жовтня судді КСУ проголосували за визнання неконституційним права НАЗК виписувати адміністративні протоколи. Таким чином під час розгляду цього питання Тупицький мав конфлікт інтересів.

Водночас очільник НАЗК Олександр Новіков зазначив, що з 31 грудня 2020 року скласти адмінпротокол на суддю може лише він або його заступники.

  • Нагадаємо, ДБР відкрило кримінальне провадження проти Тупицького за фактами державної зради і незаконного відчуження земельної ділянки на території Криму за законами Росії. А напередодні слідчі відомства викликали його на допит на 2 листопада. У КСУ на це відреагували і назвали «продовженням тиску».
  • Раніше журналісти проєкту «Схеми» зʼясували, що Тупицький ще до анексії півострова володів маєтком і землею під ним у Кореїзі, неподалік Ялти. Але у 2018 році він розширив свої володіння, оформивши ще одну ділянку (126 кв. м) біля будинку у свою власність. Ділянку він придбав у росіянина Володимира Рисятова, але не вказав у деклараціях, що став її власником.