«Ми на роздоріжжі». Глава дипломатії ЄС Боррель незадоволений візитом до Росії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Ми на роздоріжжі». Глава дипломатії ЄС Боррель незадоволений візитом до Росії

European Parliament / Flickr

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки, віцепрезидент Європейської комісії Жозеп Боррелль повернувся з Росії, його візит тривав три дні (4—6 лютого). Дипломат заявив, що РФ та ЄС йдуть різними шляхами. Наслідки візиту він обговорить з європейськими колегами, можливо, навіть санкції.

Про це йдеться у його блозі.

«Я щойно повернувся з дуже складного візиту до Москви, куди вирушив, щоб обговорити напружений стан відносин між ЄС і Росією. Вони були не надто активними протягом кількох років і ще більше погіршилися після недавніх подій, повʼязаних з отруєнням, арештом і винесенням вироку Олексію Навальному, а також з відповідними масовими арештами тисяч демонстрантів. Мета цієї місії полягала в тому, щоб прямо висловити рішучий осуд ЄС цих подій і розглянути за допомогою принципової дипломатії наші відносини з Росією. Російська влада не захотіла скористатися цією можливістю для більш конструктивного діалогу з ЄС. Це сумно, і нам доведеться враховувати наслідки», — зазначив Боррель.

Він наголосив, що агресивно організована пресконференція і висилка трьох дипломатів ЄС під час його візиту показують, що російська влада не хоче конструктивного діалогу з ЄС. Боррель просив Лаврова скасувати рішення про висилку дипломатів, але йому відмовили.

«Час від часу обговорення з моїм російським колегою [Сергієм Лавровим] досягали високого рівня напруженості, оскільки я закликав до негайного і беззастережного звільнення Навального, а також до повного і неупередженого розслідування замаху на нього», — зазначив глава дипломатії ЄС й додав, що його команда зустрілась із близьким оточенням Навального.

Про Україну та Білорусь

«Ми також обговорювали конфлікти в безпосередній близькості від нас, і я наполягав на необхідності просуватися до повного виконання Мінських угод і поваги територіальної цілісності України. Я також стверджував, що необхідно прислухатися до заклику народу Білорусі, який звучить голосно і ясно ось уже шість місяців, до вільного вибору свого президента», — зазначив Боррель.

Глава європейської дипломатії закликав Росію також поважати територіальну цілісність Грузії та ситуацію у Нагірному Карабаху.

«Я повернувся до Брюсселя з глибоким занепокоєнням з приводу перспектив розвитку російського суспільства і геостратегічного вибору Росії. Моя зустріч з міністром Лавровим і послання від російської влади підтвердили, що Європа і Росія розходяться. [...] Ми на роздоріжжі», — зазначив політик.

Усі висновки після візиту він обговорить з колегами, міністрами закордонних справ ЄС, зокрема, санкції.

Естонська газета Postimees повідомляє, що депутат Європарламенту від Естонії Рихо Террас передасть президенту Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн лист з пропозицією відправити у відставку Борреля, якщо він сам не звільниться. Це рішення вже підтримали 20 депутатів. Причиною називають візит Борреля у Москву — «велика помилка» та «повний провал європейської дипломатії».

  • 21 січня Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій закликає країни-члени Європейського Союзу значно посилити санкції проти Росії — у звʼязку з арештом Навального.