Нові дані досліджень: Вакцина від AstraZeneca на 76% ефективна навіть після першої дози і суттєво сповільнює передачу коронавірусу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Нові дані досліджень: Вакцина від AstraZeneca на 76% ефективна навіть після першої дози і суттєво сповільнює передачу коронавірусу

Tim Reckmann / Flickr

Нові дані досліджень вакцини від коронавірусу британсько-шведської компанії AstraZeneca показали, що вона має ефективність у 76% навіть після введення першої дози.

Про це пише CNBC.

За даними компанії, під час досліджень у Британії, Бразилії та Південній Африці вакцина активно допомагала виробляти антитіла в організмі людей навіть до введення другої дози. І чим довший був проміжок між введенням першої та другої доз, тим сильнішим ставав імунітет.

Виробники пропонують встановити проміжок між дозами у 12 тижнів — тоді ефективність зростає до 82,4%. Така стратегія дозволить удвічі пришвидшити вакцинацію, адже дозволить замість введення двох доз одній людині вакцинувати одразу двох людей. А до моменту повторної вакцинації компанія встигне виробити нові дози препарату.

У випадку, коли другу дозу вакцини вводили через шість тижнів після першої, її ефективність падала до 54,9%. Але в компанії запевняють, що вакцина на 100% запобігає тяжкому перебігу хвороби та смерті.

Також AstraZeneca досліджувала і можливість передачі вірусу тими, хто вже отримав першу дозу вакцини. Учені з’ясували, що ризик передачі інфекції знижувався на 67%, навіть якщо хворий мав безсимптомний перебіг хвороби. Це також підтверджує, що вакцинація справді може сповільнити поширення коронавірусу у світі.

Однак у Швейцарії вирішили відмовитися від реєстрації вакцини від AstraZeneca. Там вважають, що досі немає достатніх даних про її ефективність та безпечність.

  • 23 січня AstraZeneca попередила про проблеми з поставками препарату в Європейський Союз. Чиновники ЄС повідомляли, що поставки скоротять на 60% (до 31 мільйона доз) у першому кварталі цього року. До березня фармацевтична фірма мала поставити близько 80 мільйонів доз у 27 країн ЄС. У Євросоюзу з AstraZeneca угода на 300 мільйонів доз.
  • 28 cічня Європейське агентство лікарських препаратів (EMA) схвалило допуск вакцини британсько-шведської компанії AstraZeneca до застосування у країнах ЄС.
  • У листопаді в AstraZeneca повідомили, що під час випробувань перевірили два варіанти введення вакцини, які показали різну ефективність. У першому випадку добровольцям спочатку ввели половину дози вакцини, а через місяць — повну. Результат таких випробувань показав ефективність вакцини у 90%. У другому випадку добровольці обидва рази отримували повну дозу. Ефективність такого методу становила 62%. Отже, середня ефективність вакцини становить 70%.