США та Євросоюз засудили «непропорційне застосування сили» до протестувальників у Росії. В МЗС РФ заявили про «втручання у внутрішні справи»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віцепрезидент Єврокомісії Жозеп Боррель розкритикував масові та жорстокі затримання людей під час акцій протесту на підтримку заарештованого опозиціонера Олексія Навального у Росії.

Про це він написав на своїй сторінці у Twitter.

«Я шкодую про нові масові затримання та непропорційне застосування сили проти мітингувальників і журналістів у Росії сьогодні. Люди повинні мати можливість реалізувати своє право на демонстрації, не побоюючись репресій», — наголосив він.

Також Боррель нагадав Росії, що вона повинна виконувати свої міжнародні зобовʼязання.

На жорсткі методи російських силовиків відреагував і держсекретар США Ентоні Блінкен.

«США засуджують постійне застосування російською владою жорсткої тактики проти мирних демонстрантів і журналістів протягом другого тижня поспіль. Ми знову закликаємо Росію звільнити затриманих за реалізацію своїх прав людини, зокрема Олексія Навального», — заявив він у Twitter.

Російське Міністерство закордонних справ не забарилося з відповіддю, звинувативши США у втручанні у внутрішні справи РФ, а також у «лицемірстві» та «подвійних стандартах».

«Грубе втручання США у внутрішні справи Росії — такий же доведений факт, як і «розкрутка» фейків і закликів до несанкціонованих акцій підконтрольними Вашингтону інтернет-платформами», — повідомляють на сторінці дипломатичного відомства у Facebook, де вважають підтвердженням «залаштункової ролі Вашингтону» заяву Блінкена.

У МЗС РФ також запевнили, що акції протесту 31 січня були незаконними, і вимагали припинити «втручання у внутрішні справи суверенних держав», нагадавши про відповідальність.

«Мітинги», про які ви аж так занадто, як для представників дипломатичної професії, дбаєте, є не «запланованими», а незаконними. Що в таких випадках роблять у самих США, всім добре відомо — відкривають стрілянину на ураження. Подвійні стандарти та лицемірство — життєве кредо?» — зазначили у відомстві.