Рекордні 4,7 тисячі затриманих і жорстокі побиття людей силовиками: у Росії відбулися масштабні акції протесту на підтримку Навального

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Росії 31 січня відбулися масштабні акції протесту через арешт опозиціонера Олексія Навального, на вулиці вийшли десятки тисяч людей.

Про це повідомляють місцеві ЗМІ та користувачі у соцмережах.

Російська влада назвала мітинги незаконними, робота станцій метро у центрі Москви та низка маршрутів громадського транспорту були змінені, щоби не дати учасникам акцій зібратися. Через це протестувальники постійно змінювали точки збору.

Силовики ще зранку почали жорстоко затримувати людей, застосовуючи фізичну силу (зокрема, били кийками), сльозогінний газ та електрошокери.

Увага! На відео присутня нецензурна лексика

За даними «ОВД-Инфо», станом на 20:00 у Росії затримали 4 710 протестувальників, з яких майже півтори тисячі в Москві, тисячу — в Санкт-Петербурзі.

Серед затриманих — понад 80 журналістів, декого з них уже відпустили.

Також була затримана дружина Олексія Навального — Юлія, проте ввечері, після завершення акцій, її відпустили після оформлення протоколу за статтею про порушення порядку організації та проведення мітингу. За словами її адвоката, суд призначений на завтра, 1 лютого.

Попри жорстокість силовиків, кримінальні провадження про порушення прав відкрили проти учасників акцій протесту. Зокрема, Слідчий комітет у Петербурзі порушив кримінальну справу про насильство до силовиків під час протестів 31 січня. За версією слідства, підозрюваний на Піонерській площі «не менше ніж двічі вдарив кулаком в область голови» бійця Росгвардії, «завдавши йому фізичного болю та тілесних ушкодженнь».