У Росії почалися масові мітинги на підтримку Навального. Силовики вже затримали щонайменше 260 осіб

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Росії 31 січня знову проходять мітинги на підтримку опозиціонера Олексія Навального — через тиждень після акцій 23 січня, які стали наймасовішими за останні роки та рекордними за кількістю затриманих (понад 4 тисячі).

Соратники опозиціонера анонсували мітинги у 142 російських містах, ще десятки акцій солідарності пройдуть за кордоном.

Перші акції протесту почалися в Сибіру та на Далекому Сході. За даними проєкту «ОВД-Инфо», на цей час у країні силовики вже затримали щонайменше 261 людину. Найбільша кількість затриманих — у Владивостоці. Там ОМОН вийшов на лід, намагаючись наздогнати мітингувальників.

У Красноярську зібралися кілька сотень людей — вони скандують: «Росія буде вільною» і водять хоровод. А в Новосибірську на мітинг вийшли значно більше людей, ніж минулого тижня. За оцінками ЗМІ, їх 5—6 тисяч. Мітингувальники йдуть ходою центром міста, скандуючи: «Путін злодій» і «Свободу політвʼязням».

У Москві мітинг запланований на 12:00 (11:00 за київським часом) на Луб’янській площі, де розташована будівля Федеральної служби безпеки (ФСБ).

Перед акціями влада вирішила закрити Червону площу та весь музейний комплекс, змінити маршрути руху наземного транспорту, а сім розташованих в історичному центрі міста станцій метро зачинити для входу і виходу. Поїзди прямуватимуть повз ці станції без зупинок.

Нагадаємо, напередодні мітингу у країні пройшли два десятки обшуків, затримання та арешти співробітників штабу Навального та інших активістів. Суд арештував брата опозиціонера та ще трьох його соратників. Справу на них відкрили нібито через порушення карантинних норм — на мітингу в Москві, за даними влади, нібито було 19 хворих на коронавірус.

Крім того, 29 січня Слідчий комітет Росії заочно висунув обвинувачення та оголосив у розшук керівника регіональних штабів Навального Леоніда Волкова. Його звинувачують у залученні підлітків до акції протесту.