WP: У Зеленського розповіли про перші контакти з «агресивним» Джуліані — вимагав заявити про втручання українських посадовців у вибори в США

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Адвокат уже колишнього президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані вимагав від президента України Володимира Зеленського публічно оголосити початок розслідування проти сина чинного лідера Америки Джозефа Байдена — Хантера.

Про це повідомляє Washinghton Post.

За даними співрозмовників видання в оточенні Зеленського, в липні 2019 року Андрій Єрмак, який тоді був одним із головних помічників українського президента, поговорив телефоном із Джуліані. Зі слів самого Єрмака, це був перший контакт команди Зеленського з адвокатом Трампа.

Метою Джуліані, як зазначає джерело, було вмовити Зеленського «підштовхнути» розслідування щодо Хантера Байдена, щоби викрити його в «участі у корупційних оборудках» в Україні.

Також співрозмовник видання запевнив, що тон і дії Джуліані під час його контактів із представниками України були «агресивними і погрозливими», проте українці «відмовилися грати в цю гру».

Колишній радник Зеленського Ігор Новіков розповів, що в Україні намагалися уникати Джуліані, але ближче до кінця червня зрозуміли, що «нічого не зможемо домогтися з Трампом, не поговоривши спочатку з Руді».

За словами Новікова, та телефонна розмова тривала понад сорок хвилин, Джуліані докладно озвучив, чого він хотів. Зокрема йшлося про те, що Зеленський має публічно оголосити про початок розслідування щодо компанії Burisma і звинуватити українських посадовців у змові та втручанні в президентські вибори 2016 року.

Окрім цього, як розповів Новіков, Джуліані заявив, що Зеленський має «остерігатися» свого оточення, інакше може опинитися «в біді».

Після цього в липні 2019-го відбулася розмова між Зеленським і Трампом, у якій також йшлося про справу проти сина Байдена.

«Трамп відповів на дзвінок, тому що Руді сказав, що Зеленський говоритиме правильні речі. Але після дзвінка тон американців змінився. Очевидно, Трамп не почув того, чого хотів», — розповів інший український високопосадовець в коментарі WP.

На думку низки помічників Зеленського, контактувати із Джуліані було помилкою.

Водночас Новіков наголошує, що відмова України від вимог Джуліані та Трампа допомогла Україні не бути причетною до внутрішніх справ США.

«Якби ми не вдалися до відповідних дій, президентські перегони в США [в листопаді 2020 року] були б геть іншими», — резюмував він.