Кремль прокоментував «программу» бойовиків про «приєднання» Донбасу до Росії: Це питання на порядку денному не стоїть

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Кремль прокоментував «программу» бойовиків про «приєднання» Донбасу до Росії: Це питання на порядку денному не стоїть

Пресслужба президента російської федерації

Речник президента Росії Дмитро Пєсков прокоментував «програму» бойовиків «ДНР/ЛНР» і заклик кремлівської пропагандистки Маргарити Симоньян про «приєднання» Донбасу до Росії. Він заявив, що це питання ні прямо, ні побічно на порядку денному не стоїть.

«Росія займає досить відповідальну позицію в рамках зусиль зі сприяння Україні з врегулювання її внутрішньоукраїнської кризи. Росія займає послідовну відповідальну позицію щодо захисту інтересів російськомовного населення на Донбасі та продовжить захищати росіян», — заявив Пєсков, цитати якого наводять російські ЗМІ.

Він додав, що Симоньян — «журналіст і медіаменеджер», тому не може висловлювати офіційну позицію Росії.

Про що йдеться?

Напередодні в окупованому Донецьку відбувся так званий форум «Русский Донбас». На ньому бойовики «ДНР/ЛНР» представили свою «доктрину», яка передбачає захоплення всієї території Донецької та Луганської областей. «Доктрина» бойовиків містить 7 кроків, які вони планують виконати в «найближчій перспективі».

На «форумі» також були присутні російські пропагандисти: головний редактор радіо «Говорит Москва» Роман Бабаян, Тигран Кеосаян, якому МЗС збирається заборонити в’їзд в Україну, та його дружина, головна редакторка телеканалу Russia Today Маргарита Симоньян.

Остання, виступаючи на «форумі», заявила, що жителі Донбасу «хочуть жити у себе вдома», і закликала владу Росії приєднати окуповану частину Донбасу.

  • 5 листопада українська делегація у Тристоронній контактній групі оприлюднила «План спільних кроків», який Україна підготувала для ТКГ. План має на меті припинити війну на Донбасі.
  • Голова української делегації Леонід Кравчук, зокрема, заявив про наміри на початку 2021 року завершити на Донбасі війну, аби 31 березня 2021 року провести там місцеві вибори. Одним із ключових моментів для цього є повернення кордону з Росією під контроль України. Також він наголосив, що Україна в рамках Закону про особливий статус Донбасу буде пропонувати створити вільну економічну зону на Донбасі.
  • В інтервʼю російському інформагентству Кравчук сказав, що Мінські угоди потрібно міняти.