Бойовики «ЛДНР» оприлюднили програму «Русский Донбасс», за якою планують захопити всю територію Луганської та Донецької областей

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Бойовики «ДНР»/«ЛНР» представили свою «доктрину», яка передбачає захоплення всієї території Донецької та Луганської областей України.

«Документ» оприлюднили 28 січня під час так званого форуму «Русский Донбасс», куди також прибули російські пропагандисти Тигран Кеосаян, якому МЗС збирається заборонити в’їзд в Україну, його дружина, головна редакторка телеканалу Russia Today Маргарита Сімоньян і головний редактор радіо «Говорит Москва» Роман Бабаян.

«Доктрина» бойовиків містить 7 кроків, які вони планують виконати в «найближчій перспективі».

Зокрема, першим пунктом вказано «припинення військових дій, усунення військової загрози для населення «ДНР» і «ЛНР».

До того ж бойовики вимагають «конституційно-правового і політичного оформлення «ДНР» і «ЛНР» як російської національної державності для російського народу Донбасу», а також прагнуть «комплексної інтеграції підприємств Донбасу з російською промисловістю» та «інтенсифікації соціокультурних, науково-освітніх та інших звʼязків між «ДНР», «ЛНР» і Російською Федерацією». Водночас вони зазначають, що «шлях у майбутнє разом із Росією може бути різним».

Особливої уваги заслуговує шостий пункт «документа», згідно з яким бойовики планують «встановити контроль «ДНР» і «ЛНР» над усіма територіями Донецької та Луганської областей».

  • 5 листопада українська делегація у Тристоронній контактній групі оприлюднила «План спільних кроків», який Україна підготувала для ТКГ. План має на меті припинити війну на Донбасі.
  • Голова української делегації Леонід Кравчук, зокрема, заявив про наміри на початку 2021 року завершити на Донбасі війну, аби 31 березня 2021 року провести там місцеві вибори. Одним із ключових моментів для цього є повернення кордону з Росією під контроль України. Також він наголосив, що Україна в рамках Закону про особливий статус Донбасу буде пропонувати створити вільну економічну зону на Донбасі.
  • В інтервʼю російському інформагентству Кравчук сказав, що Мінські угоди потрібно міняти.