Відсторонений глава КС Тупицький написав ще одного листа зі скаргами на держохорону. Цього разу — Разумкову

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Відсторонений глава КС Тупицький написав ще одного листа зі скаргами на держохорону. Цього разу — Разумкову

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Відсторонений глава Конституційного суду Олександр Тупицький написав листа голові Верховної Ради Дмитру Разумкову — він скаржиться на працівників Управління держохорони, які не впускали його на територію та у приміщення Конституційного суду. Напередодні аналогічного листа він написав президенту Володимиру Зеленському.

Лист опублікувала пресслужба Конституційного суду.

Тупицький каже, що його не пускали 30 грудня, 19—22 та 25—27 січня. Також, за його словами, на роботу не пускали суддів Олександра Касмініна і Володимира Мойсика та службові авто суддів. Працівники УДО пояснювали це «проведенням заходів» за вказівкою керівництва.

Тупицький зазначає, що усі входи були перекриті працівниками УДО та невідомими особами в камуфляжній формі, які були без розпізнавальних знаків та не повідомляли, хто вони. За його підрахунками, загалом з 19 до 21 січня таких людей на території суду було 70.

Також, за словами відстороненого глави КС, до цього залучили спецпідрозділ УДО «Булат», який використовують для нейтралізації особливо небезпечних злочинців. Крім цього, Тупицький зазначив, що працівники УДО не предʼявляли документів із підставами для заборони йому проходити до КС — тільки посилались на указ президента про його відсторонення.

Тупицький наголосив, що саме Рада контролює, як УДО дотримується законів у сфері держохорони. Тому Разумкова він просить:

  • Розглянути ситуацію з блокуванням і перешкоджанням роботі КС та з протиправним впливом на суддів.
  • Унеможливити повторення подібної ситуації в майбутньому.

Також він звернувся до прокуратури із заявою про злочини працівників держохорони та до СБУ щодо «незаконності використання спецпідрозділу «Булат» для блокування діяльності КС».