Відсторонений глава КС Тупицький написав листа Зеленському: скаржиться на держохорону і просить вжити заходів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Відсторонений глава КС Тупицький написав листа Зеленському: скаржиться на держохорону і просить вжити заходів

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Відсторонений глава Конституційного суду Олександр Тупицький написав листа президенту Володимиру Зеленському, де скаржиться на працівників Управління держохорони, які не впускали його на територію та в приміщення Конституційного суду 30 грудня, 19, 20 та 21 січня. Також, за його словами, на роботу не пускали суддів Олександра Касмініна та Володимира Мойсика.

Лист опублікувала пресслужба Конституційного суду.

Тупицький зазначає, що усі входи були перекриті працівниками УДО та невідомими особами у камуфляжній формі, які були без розпізнавальних знаків та не повідомляли, хто вони. Відсторонений глава КС порівняв їх поведінку із поведінкою «зелених чоловічків».

Також він зазначив, що працівники УДО не предʼявляли документів із підставами для заборони йому проходити до КС, тільки посилались на указ президента.

Через це Тупицький та судді Конституційного суду звернулись до прокуратури із заявою про злочини працівників держохорони. Йдеться про:

  • перевищення службових повноважень;
  • перешкоджання діяльності державного діяча;
  • втручання у роботу суду;
  • захоплення будівель органів державної влади.

Окрім цього, Тупицький просить Зеленського, як людину, якій підпорядковується УДО, про наступне:

  • розблокувати роботу КС та усунути перешкоди, які створили співробітники УДО, аби судді могли виконувати свої повноваження;
  • притягнути до відповідальності працівників УДО (наприклад, звільнити), які причетні до блокування роботи КС;
  • аби у майбутньому держохорону не використовували для протиправних дій.

Тупицький вкотре наголосив, що президент своїм указом не може його ані відсторонити від посади судді, ані від посади глави Конституційного суду, тому він продовжує обіймати ці посади.