Кравчук звинуватив Росію і бойовиків «ДНР/ЛНР» у блокуванні обміну утримуваними: Починають торгувати живими людьми

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Представники Росії та псевдореспублік «ДНР/ЛНР» продовжують блокувати обмін утримуваними — з вересня не передають свої списки. Про це заявив глава української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук у коментарі для «Новости Донбасса».

«Україна на кожному засіданні просила ОРДЛО: дайте списки. Вони під різними приводами блокували», — наголосив він.

Говорячи про плани бойовиків в обхід процедури передати полонених з окупованих територій нардепу «Опозиційної платформи – За життя» Віктору Медведчуку, Кравчук заявив: «Врешті-решт перевели це у гру, яка виглядає дуже похмуро, тому що починають торгувати живими людьми».

Раніше Кравчук повідомляв, що Україна передала список з 11 осіб для обміну полоненими до кінця 2020 року, але він так і не відбувся.

  • 16 січня бойовики заявили, що за участі депутата ОПзЖ, кума президента Росії Путіна Віктора Медведчука в односторонньому порядку повернуть на підконтрольну Україні територію декого з полонених. В Офісі президента назвали цю заяву бойовиків спробою тиску та намаганням Росії ухилитися від виконання своїх зобов’язань. В МЗС наголосили, що це рішення Росії «грубо і відверто» порушує процедуру вирішення таких питань та є «ударом» по «нормандському формату».
  • 20 січня омбудсмен Людмила Денісова заявила, що бойовики «ДНР» передадуть через «посередника» на підконтрольну Україні територію шістьох незаконно утримуваних осіб, а «ЛНР» — трьох. Очікувалося, що їх передадуть 20 або 21 січня, але цього не сталося.
  • Останній обмін утримуваними між Україною і бойовиками «ДНР/ЛНР» відбувся 16 квітня 2020 року. Україна повернула 20 своїх громадян. Бойовикам віддали 14 осіб, ще четверо відмовилися повертатися в ОРДЛО.