В Офісі президента назвали «елементом пропаганди» передачу бойовиками полонених Медведчуку. Українські спецслужби перевірять особи громадян

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Заява бойовиків «Л/ДНР» про передачу на підконтрольну українському уряду територію полонених за участю депутата «Опозиційної платформи — За життя», кума російського президента Володимира Путіна — Віктора Медведчука, є спробою тиску та намаганням Росії ухилитися від виконання своїх зобов’язань.

Про це заявив радник глави Офісу президента Олексій Арестович у Facebook.

«Створені Кремлем маріонеткові квазі-державні структури «Л/ДНР» вибухнули заявою, згідно з якою вони, мовляв, у порядку ініціативи повертають нам громадян України, яких вони незаконно утримували: жінки, люди похилого віку, особи з проблемами зі здоровʼям (кількість не називається). Але передавати вони їх будуть... Віктору Медведчуку», — написав він.

Арестович наголосив, що поверненням громадян України будь-звідки займаються тільки уповноважені державні органи України.

«У випадку з конфліктом на Донбасі, «поверненими» є громадяни України, які незаконно утримувалися стороною конфлікту — Російською Федерацією. Взаємодія з РФ, державою-окупантом, здійснюється відповідно до норм міжнародного права та українського законодавства, в рамках домовленостей, досягнутих в «нормандському» форматі», — додав радник глави ОП.

За словами Арестовича, спецслужби України проведуть перевірку осіб, яких збираються передати бойовики, а пропуск і зустріч цих осіб через лінію розмежування, «якщо відбудеться», буде організований уповноваженими державними органами України.

«Керівництво Делегації розглядає це повідомлення як спробу тиску РФ на українську сторону переговорів, а цю спробу, своєю чергою, як елемент масштабної кампанії з тиску на політичне керівництво і народ України, що включає, наприклад, ще й інформаційне маніпулювання темою російської вакцини проти COVID-19, яке реалізується через того ж самого народного депутата України Віктора Медведчука», — зауважив він.

Окремо радник глави ОП нагадав, що врегулюванню конфлікту може сприяти тільки послідовна робота в рамках «нормандського» формату, і запевнив, що правоохоронні органи та політичне керівництво країни дадуть свою оцінку подіям.

«Будь-які спроби тиску на нас — марні, а у випадку з людьми, постраждалими від окупантів, — ще й аморальні. Ні родинні звʼязки, ні статус народного депутата не є підставою для маніпулювання статусом «громадянина України», а тим більше — примусовим переміщенням наших куди-небудь, у фактичній взаємодії з державною владою країни-окупанта», — заявив Арестович.

Водночас інший радник глави ОП Михайло Подоляк у коментарі «РБК-Україна» зазначив, що ситуація з передачею полонених в односторонньому порядку є «елементом пропаганди», яка вигідна, насамперед, народному депутату Віктору Медведчуку.

На думку посадовця, Медведчук і його політична сила «грають із емоціями людей», одночасно намагаючись «просунути рішення проти інтересів України».

«Наразі Росією не виконується навіть найпростіший пункт паризьких домовленостей — щодо допуску представників Червоного хреста до осіб, які утримуються на окупованій території. Червоний хрест заблокований, а відомий політичний діяч розблокований? Це тільки доводить штучність блокування переговорів зі звільнення полонених», — сказав Подоляк.

Також на заяви бойовиків відреагувала омбудсмен України Людмила Денісова, яка висловила готовність сприяти поверненню громадян України на підконтрольну уряду територію.

«Як уповноважений ВРУ з прав людини вітаю рішення передати на підконтрольну уряду України територію деяких незаконно утримуваних наших співгромадян, адже робота щодо звільнення усіх незаконно утримуваних громадян України, які перебувають в місцях несвободи на території РФ, тимчасово окупованого Криму та частині Донбасу, щоденно здійснюється Офісом президента України, Офісом уповноваженого та представниками української сторони у рамках ТКГ», — повідомила вона.

Окрім цього, Денісова запевнила, що готова робити наступні кроки для продовження процесу взаємного звільнення громадян «без будь-якого посередництва».

  • Раніше член української делегації у Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш заявив, що Росія ігнорує запити української сторони на обмін полоненими.
  • Глава української делегації у Тристоронній контактній групі щодо Донбасу Леонід Кравчук повідомив, що Україна передала список з 11 осіб для обміну полоненими до кінця 2020 року, але він так і не відбувся.
  • 16 січня бойовики «Л/ДНР» заявили, що напередодні Водохреща (19 січня) повернуть на підконтрольну Україні територію групу утримуваних осіб.