Росія блокує обмін полоненими. РФ чотири рази проігнорувала запит

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Член української делегації в Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш заявив, що Росія ігнорує запити української сторони на обмін полоненими.

Про це він розповів в ефірі «Україна 24».

«Ми чотири рази подавали списки на всіх, там понад 200 осіб, 11 — це ті, які перебувають у тяжкому фізичному стані. Росія жодного разу за ті пів року, що я в ТКГ, ще не подала жодних списків, вона блокує ці процеси спочатку вимогою скасування постанови Ради про місцеві вибори, зараз вона вже хоче постанову Ради, яка нібито повинна затвердити якийсь мирний план, запропонований ОРДЛО», — сказав Гармаш, додавши, що шанс обміну в цьому році вкрай малий.

За його словами, єдина надія, хоч і дуже слабка — зустріч в цьому році в «нормандському форматі» на рівні зовнішньополітичних радників. «Тоді можливий обмін як мінімум цих 11 осіб», — сказав він.

  • 9 грудня українська делегація в Тристоронній контактній групі щодо Донбасу закликала Росію виконувати домовленості, які сторони досягли на зустрічі в «нормандському форматі», і провести зустріч на вищому рівні. У Кремлі заявили, що Україна сама «не виконала» взяті на себе зобовʼязання і найближчим часом «нормандської» зустрічі не буде.
  • 16 грудня ТКГ провела останнє засідання в 2020 році. Представник Росії на нього не зʼявився. «План спільних кроків» так і не затвердили.