Україна закликає Росію виконати «нормандські» домовленості та сісти за стіл переговорів. РФ не бачить у зустрічі сенсу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Українська делегація у Тристоронній контактній групі з питань Донбасу закликає Росію виконувати домовленості, які сторони досягли на зустрічі в «нормандському» форматі, і провести зустріч на вищому рівні.

Свою заяву делегація зробила в річницю зустрічі лідерів України, Росії, Франції та Німеччини, яка відбулася в Парижі у 2019 році.

«Виконання домовленостей лідерів Н4, як і всього пакета Мінських домовленостей, залишаються для України основою [...]. Закликаємо РФ вжити всіх належних кроків для продовження роботи згаданих форматів задля виконання всіх рішень, ухвалених на рівні лідерів чотирьох країн, а також здійснити реальні кроки з врегулювання збройного конфлікту», — йдеться в заяві.

У Кремлі тим часом заявили, що Україна сама «не виконала» взяті на себе обовʼязки і найближчим часом «нормандської» зустрічі не буде.

«Ніякого саміту найближчим часом. Не комільфо збирати перших осіб, не виконавши принципово жодного рішення попереднього саміту. Нічого збиратися повторно з тим же порядком, з невиконанням того, під чим підписалися», — заявило джерело, близьке до представника РФ у ТКГ Дмитра Козака, передає «КоммерсантЪ».

Президент Володимир Зеленський до річниці опублікував у Twitter фото із зустрічі з підписом: «Шлях до миру нелегкий, але знаю — ми зможемо».