Рідні полонених і зниклих на Донбасі влаштували акцію протесту під Офісом Зеленського. Озвучили кілька вимог

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Рідні та близькі українських полонених і зниклих безвісти на Донбасі прийшли на акцію під Офіс президента. У руках вони тримали фото з прізвищами полонених. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Учасники акції оголосили кілька вимог до влади, серед яких — ухвалення закону про полонених, який би законодавчо зафіксував правовий статус та закріпив необхідну соціальну допомогу. Також вони вимагають ухвалення закону про воєнні злочини, що дозволив би українським судам виносити вироки воєнним злочинцям, згідно з нормами міжнародного права.

Крім того, вони закликають забезпечити роботу Комісії уряду з питань зниклих безвісти та визначити відповідального при ОП.

Згодом до учасників акції вийшов представник ОП і запросив всередину для спілкування, але про результати зустрічі поки невідомо.

  • На початку серпня глава Офісу президента Андрій Єрмак анонсував обмін близько 100 полонених з окупованого Донбасу. Але не назвав точної дати, сказавши лише, що це може статися «скоро». А вже на початку жовтня Єрмак заявив, що взаємне звільнення утримуваних осіб не відбувається вже декілька місяців, тому що протилежна сторона не узгоджує списки.
  • 16 квітня Україна завершила обмін полоненими з бойовиками «Л/ДНР». Україна повернула 20 своїх громадян. Обмін відбувався на пункті пропуску «Майорське» поблизу Горлівки (Донецька область) і на блокпості «Фасад» поблизу Щастя (Луганська область). Бойовикам віддали 14 осіб. При цьому до «ДНР» повернулися 10 людей (один відмовився), до «ЛНР» — 4 людини (троє відмовилися).
  • Перед тим обмін між бойовиками і Україною відбувся 29 грудня 2019 року в пункті пропуску «Майорське» за формулою «76 на 127».